saudijska arabija:

Sud potvrdio četvorici Saudijaca smrtne presude za terorizam

Saudijska Arabija
12.03.2016.
u 18:31

Trinaest sudaca potvrdilo je smrtne presude četvorici Saudijaca osuđenih za terorizam, izvješćuje u subotu Reuters pozivajući se na saudijske medije i navodi da je moguće da će uslijediti novi krug likvidacija, dva mjeseca nakon skupnog pogubljenja 47 ljudi, među kojima je bio i uvaženi šijitski klerik.

Međunarodne udruge za ljudska prava su priopćile da se obitelji trojice mladih šijita pribojavaju da bi njihovi sinovi, uhićeni kao maloljetni zbog sudjelovanja u protuvladinim prosvjedima, mogli biti među osuđenicima na smrtnu kaznu.

Davud al-Margon, uhićen 2012., Abdulah Hasan al-Zaher, uhićen 2011. u dobi od 15 godina i Ali al-Nimr, uhićen sa 17 godina, mogli bi biti među četvorkom koja čeka na izvršenje smrtne kazne nakon prošlogodišnje presude Specijalnog kaznenog suda (SCC), upozorava udruga za ljudska prava Reprieve.

Upozorenje Amnesty Internationala

Amnesty International (AI) je priopćio da će "ako se te smrtne presude izvrše, Saudijska Arabija iskazati krajnji prezir prema međunarodnom pravu koje zabranjuje pogubljenja za kaznena djela koje su počinile osobe mlađe od 18 godina".

Dana 2. siječnja, 47 osoba je pogubljeno u toj monarhiji zbog "terorizma", među njima i saudijski šijitski čelnik i predstavnik oporbe Nimr al-Nimr, čije je pogubljenje potaknulo diplomatsku krizu s Iranom.

Godine 2015. u toj zemlji smrtna kazna je izvršena nad 153 osobe, navodi AFP oslanjajući se na službene podatke, što je rekordan broj u zadnjih dvadeset godina u toj ultrakonzervativnoj monarhiji u kojoj se primjenjuje islamski zakon (šerijat). Vlasti primjenu smrtne kazne za terorizam, ubojstvo, silovanje, krađu i preprodaju droge obrazlažu zastrašivanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?