španjolska ministrica

Sve glasniji zahtjevi u MMF-u za prekidom rata u Ukrajini

MMF
14.10.2022.
u 15:47

Sastanke MMF-a i Svjetske banke obilježila je duboka neizvjesnost zbog rata, koji simbolizira "tektonski pomak" u načelima globalnog svijeta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, izjavila je Calvino

Članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sve glasnije pozivaju na prekid rata u Ukrajini, koji izrazito negativno utječe na rast svjetskog gospodarstva, izjavila je španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Sastanke MMF-a i Svjetske banke obilježila je duboka neizvjesnost zbog rata, koji simbolizira "tektonski pomak" u načelima globalnog svijeta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, izjavila je Calvino u četvrtak.

Španjolska ministrica preuzela je u siječnju na dvije godine dužnost predsjedateljice Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC), napominje Reuters.

"Dominira osjećaj zabrinutosti i neizvjesnosti. Ne znamo koliko će dugo rat trajati, kakve bi mogle biti implikacije", naglasila je Calvino, dodavši da su globalne reperkusije rata rast cijena hrane i energije.

Zemlje članice MMF-a sve više brine što se rat otegnuo i što utječe na inflaciju, čije je jačanje izazvalo snažno pooštravanje monetarne politike u zemljama širom svijeta, rekla je španjolska ministrica.

"Prisutan je osjećaj (da) je situacija ozbiljna, moramo surađivati", izjavila je. "I naravno, mislim da se Rusiji sada šalju strože poruke da zaustavi rat zbog patnji koje će trpjeti najugroženije zemlje, siromašniji dijelovi naših društava", dodala je.

Globalna je priroda preklapajućih izazova s ​​kojima se svijet sučeljava "poziv na buđenje" o važnoj ulozi međunarodnih institucija poput MMF-a, smatra Calvino.

Vjeruje da je globalni zajmodavac dorastao zadaći, unatoč frustraciji nekih afričkih čelnika da se zbog rata u Ukrajini fokus pomaknuo s krize u siromašnijim zemljama, istaknuvši stvaranje novih instrumenata, poput prozora za pomoć s prehrambenim šokom.

"Trenutno smo jako usredotočeni na rješavanje hitnih potreba", naglasila je Calvino, navodeći "postavljanje mehanizama reosiguranja, mehanizama financijske potpore, mehanizama olakšanog povrata duga, kako bi se zaštitila financijska stabilnost u cijelom svijetu".

Grupa sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 sastala se u srijedu po njezinim riječima s afričkim ministrima financija kako bi se pozabavili njihovim specifičnim problemima i pronašli najbolje metode potpore njihovom stanovništvu.

"Naš dijalog bio je vrlo potreban i vrlo dobar", rekla je, dodajući da posljedice rata u Ukrajini pojačava odražavanje značajnih promjena u svjetskom poretku.

"(Dijalog) bi, po mom mišljenju, trebao ojačati našu spremnost na multilateralizam i našu sposobnost za koordinaciju politike i suradnju, naravno", zaključila je.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?