STOCKHOLM

Švedska ublažila restrikcije za starije i rizične kategorije

22.10.2020.
u 16:02

Šveđani stariji od 70 godina i druge rizične skupine sada mogu slijediti iste smjernice za koronavirus kao i ostatak populacije, saopćile su švedske vlasti.

Švedska je prethodno savjetovala te skupine da izbjegavaju sve bliske kontakte s ljudima s kojima ne žive, prenio je BBC.

Ali, čelnik švedskog javnog zdravstva rekao je da je samoizolacija uzela danak za starije ljude. Ova zemlja nije uvela stroge restrikcije prisutne u drugim dijelovima Europe.

Broj zaraženih se povećava i u Švedskoj, koja ima oko 10 milijuna stanovnika, ali ne tako brzo kao u drugim europskim žarištima poput Belgije, Nizozemske, Francuske i Velike Britanije.

Mjesecima se starijim Šveđanima i drugim rizičnim grupama savjetovalo da izbjegavaju odlazak u trgovine, uključujući supermarkete i ljekarne.

Johan Carlson, čelnik švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je da su preporuke pomogle u smanjenju širenja virusa na ranjive kategorije.

Ali rekao je da je za te skupine bilo fizičkih i mentalnih posljedica. S obzirom na trajanje pandemije, dodao je, bilo bi nerazumno da i dalje nose taj teret.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije