pandemija

Svijet u borbi protiv virusa: New York u potpunosti izoliran, slične mjere uvode i europske države

Pixsell
16.03.2020.
u 07:57

U Europi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.

"Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti," rekao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, grada "koji nikad ne spava".

Oba gradonačelnika ističu da ovo nije bila laka odluka.

"Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom", poručio je njujorški gradonačelnik.

Još nema riječi o tome koliko dugo će ugostiteljske radnje i kulturna okupljališta u New Yorku ostati zatvorena, a de Blasiov ured nije odgovorio na upit Reutersa za više detalja o ovoj izvršnoj naredbi, koju gradonačelnik planira objaviti u ponedjeljak.

Očekuje se da će se više od 50 tisuća restorana u New Yorku zatvoriti do utorka u 9 sati, a prema podacima nacionalnog udruženja, restorani ostvaruju više od 51 milijarde dolara godišnjeg prihoda i imaju više od 800 tisuća zaposlenih.

"Proći ćemo kroz ovo, no dok se to ne dogodi, moramo podnijeti sve potrebne žrtve kako bismo pomogli našim sugrađanima", rekao je de Blasio.

Ukaz gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija stupa pak na snagu od ponoći po lokalnom vremenu, odnosi se i na rekreacijske centre, a na snazi će biti najmanje do 31. ožujka, s mogućnošću produljenja.

Talijanski znanstvenik Roberto Burioni koji je među prvima zvonio na uzbunu zbog epidemije koronavirusom, a kojeg su isprva su rijetki slušali, sada cijelu Europu upozorava da ne napravi istu pogrešku. 

"Ne podcjenjujte opasnost. Italija je to činila tjedan dana, neki su to nazivali gripom, jedan je nepromišljeni liječnik rekao da će se stvar ispuhati za koji tjedan", rekao je Buroni u razgovoru za agenciju dpa.  Burioni (57), profesor mikrobiologije na milanskom sveučilištu San Raffaele, najpoznatiji je talijanski virolog. Nakon što su Španjolska, Francuska i Austrija krenule talijanskim putem uvođenja drakonskih mjera ograničenja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Europa mora učiniti isto. 

"Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije?". 

Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila, kaže Burioni te dodaje da je u cijeloj Europi potrebno uložiti maksimalan napor.

Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošlog tjedna kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dosegnuo 18.

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860. S druge strane, Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 74 nove zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8.236, s ukupno 75 smrtnih ishoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije