NOVA PRAVILA

Tko je tko u kući Windsor: Ovako izgleda nasljedna linija kraljice Elizabete II

08.09.2022.
u 21:04

Elizabeta II šesta je žena koja je zasjela na britansko prijestolje u veljači 1952. godine. Kraljica je postala nakon smrti oca kralja Georgea VI. Ostat će zapamćena kao najduže vladajući monarh u britanskoj povijesti

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u dvorcu Balmoral u Škotskoj, priopćila je u četvrtak Buckinghamska palača. Imala je 96 godina.

Elizabeta II šesta je žena koja je zasjela na britansko prijestolje u veljači 1952. godine. Kraljica je postala nakon smrti oca kralja Georgea VI. Ostat će zapamćena kao najduže vladajući monarh u britanskoj povijesti, naime na dužnosti je bila više od 70 godina. U rujnu 2015. nadmašila je rekord svoje praprabake kraljice Viktorije, koja je vladala 63 godine i sedam mjeseci. Elizabeta se udala za svog trećeg rođaka, princa Philipa, vojvodu od Edinburgha, u studenom 1947. godine. Princ Philip preminuo je u 99. godini u travnju 2021. godine.  

Princ Charles, kraljičin najstariji sin, odmah stupa na prijestolje kao kralj, a najdulje je čekao na tron u povijesti monarhije stare tisuću godina. Nakon njega prvi u redu nasljeđivanja sada je njegov stariji sin, princ William, vojvoda od Cambridgea. 

Evo što je poznato o liniji nasljeđivanja britanske kraljevske obitelji. 

Princ Charles


Princ Charles rođen je 14.11.1948. Izravni je nasljednik kraljice Elizabete II. Glavni je nasljednik još od svoje treće godine života. Predsjednik je zaklade Prinčeva te predsjednik ili pokrovitelj više od 400 dobrotvornih organizacija. Kao princ od Walesa prvi je kraljevski nasljednik koji je stekao sveučilišnu diplomu. S Lady Dianom, pokojnom princezom od Walesa, bio je u braku od 1981. do 1996. godine. Imali su dvoje djece: prinčeve Williama i Harryja. 

Godine 2005. princ od Walesa oženio je Camillu, vojvotkinju od Cornwalla. 

Princ William, vojvoda od Cambridgea 

Princ William rođen je 21.06.1982. godine. Drugi je u redu za prijestolje nakon oca princa Charlesa, koji sada postaje kralj Charles III. William je postigao najviši stupanj obrazovanja, magistrirao je umjetnost, od svih članova kraljevske obitelji. Vojsku je služio od 2006. do 2013. godine, sudjelujući u više od 150 helikopterskih akcija potrage i spašavanja. Njegova supruga Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, najpopularnija je osoba kraljevske obitelji nakon preminule kraljice Elizabete. Par se vjenčao 2011. godine i imaju troje djece: princa Georgea (9), princezu Charlotte (7) i princa Louisa (4).


 

Princ George od Cambridgea 

Princ George rođen je 22.07.2013. godine kao najstarije dijete Kate i Williama. Njegovim rođenjem u redu nasljeđivanja ''istisnuo'' je mlađeg brata princa Williama, Harryja, te postao treći u liniji za nasljeđivanje prijestolja. Ako postane kralj nakon vladavine svog djeda, sada već kralja Charlesa III i oca princa Williama, George će biti 43. monarh od Williama Osvajača.No za sada taj 9-godišnjak pohađa školu Lambrook blizu Windsora zajedno s mlađom sestrom, princezom Charlotte i bratom, princom Louisom.


Princeza Charlotte od Cambridgea 

Princeza Charlotte rođena je 02.05.2015. godine. Četvrta je u redu za prijestolje. Rođena je u pravednijem razdoblju. Naime, 2011. godine britanska je monarhija ukinula pravilo koje je davalo prednost muškim nasljednicima u odnosu na njihove sestre u nasljednoj liniji.

Princ Louis od Cambridgea 

Princ Louis rođen je 23.04.2018. godine. Peti je u redu za prijestolje. Rođen je samo nekoliko tjedana prije vjenčanja princa Harryja i Meghan 2018. godine. Po tradiciji, ispred Buckinghamske palače toga je poslijepodneva bio izložen zlatni štafelaj s uokvirenom porukom koja najavljuje rođenje. Praksa postavljanja biltena povodom kraljevskog rođenja seže unatrag barem do 1837. godine, kada je Buckinghamska palača postala službena rezidencija britanskog monarha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?