Nobel za medicinu

Tvorci lijekova protiv parazita pomogli stotinama milijuna ljudi

Pharmacologist Tu Youyou attends a award ceremony in Beijing, November 15, 2011. William Campbell, Satoshi Omura and Tu jointly won the 2015 Nobel prize for medicine or physiology for their work against parasitic diseases, the award-giving body said on Oc
06.10.2015.
u 06:15

Nobelovu su nagradu za medicinu ove godine podijelili znanstvenici koji su otkrili lijekove koji već pomažu stotinama milijuna ljudi koji žive u dijelovima svijeta u kojima haraju malarija i zaraze parazitskim crvima oblićima.

Spasonosni ivermectin

Irac William Campbell i Japanac Satoshi Omura zaslužni su za pronalazak lijeka koji uspješno liječi zaraze koje uzrokuju crvi, a kojima je izložena trećina čovječanstva, a kineskinja Youyou Tu pronašla je terapiju za liječenje malarije od koje svake godine umre najmanje 450 tisuća ljudi, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada u svome obrazloženju objavio je kako nagradu dodjeljuje upravo njima zato jer će njihov rad spasiti mnoge živote i poboljšati kvalitetu života u mnogim dijelovima svijeta.

Kompletnu priču čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?