Ministarstvo poljoprivrede RH izvijestilo

U Hrvatskoj osam novih slučajeva afričke svinjske kuge

svinje
Ivica Galovic/PIXSELL
04.07.2023.
u 19:31

Ministarstvo poljoprivrede RH izvijestilo je u utorak da je laboratorijskom analizom potvrđeno osam novih slučaja afričke svinjske kuge na gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima su i do sada utvrđeni slučajevi (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci), uz novo žarište na gospodarstvu u Babinoj Gredi. 

Time je do sada utvrđena afrička svinjska kuga (ASK) na 17 gospodarstava u Hrvatskoj, a eutanazija svinja na novopotvrđenim zaraženim gospodarstvima obavit će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, oddaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode i da je u utorak u postupak elektronskog savjetovanja upućen i Nacrt prijedloga Pravilnika o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.

Ministarstvo je odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

U Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, uz prateće rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

"Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima", napominju iz Ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?