Sir Tony Brenton

Upozorenje bivšeg veleposlanika: 'Pokušaj vraćanja Krima bio bi vrlo opasan za sve, Putin bi mogao ići jako daleko...'

Vladimir Putin
RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
02.12.2022.
u 19:44

Sir Tony je rekao da bi vraćanje Krima trebalo staviti "u duboko zamrzavanje" kako bi se to riješilo za nekih 10 ili 20 godina

Ukrajinski pokušaji da povrate Krim bit će 'stvarno opasni za sve nas', upozorava bivši diplomat.

Ukrajina nije skrivala svoje ambicije da povrati sav svoj teritorij od Rusije - uključujući dijelove zemlje okupirane od 2014. Jedna od njegovih ključnih meta je aneksirani teritorij Krima - ali bivši britanski veleposlanik u Rusiji upozorio je da bi to moglo postati "opasno".

Sir Tony Brenton rekao je za Sky News da je ruski predsjednik Vladimir Putin "uložio veliki dio svog kredibiliteta" na zauzimanje Krima, tako da bi mogao ići krajnje daleko da ga zadrži.

Rekao je da će, ako Ukrajina vrati Krim, Rusiju morati istjerati "najbrutalnijim sredstvima". Tvrdio je da bi to postalo "prilično opasno područje" s Putinom koji bi postao "manje racionalan" i potencijalno prijetio uporabom nuklearnog oružja.

"U tom trenutku kriza postaje stvarno opasna za sve nas", rekao je.

Sir Tony je rekao da bi vraćanje Krima trebalo staviti "u duboko zamrzavanje" kako bi se to riješilo za nekih 10 ili 20 godina, kada bi se također mogao održati "razuman dijalog" o reparacijama za Ukrajinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije