OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA RH

VIDEO Milanović: Ovaj most je izgrađen na dobrobit svih, a ne na štetu ili u inat BiH

Miroslav Lelas/Pixsell
26.07.2022.
u 22:05

Milanović se susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem, rukovali su se, pomalo suzdržano, diplomatski, uz mali smiješak.

Svečana ceremonija otvaranja Pelješkog mosta počela je iza 20 sati, a na njoj je prisutan cijeli državni vrh. Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada. 

Kada je stigao, predsjednik RH Zoran Milanović poručio je sljedeće dok je hodao u društvu ministra Olega Butkovića: - Razgovaram s čovjekom koji je na ovom radio zadnjih šest godina.

Potom se susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem, rukovali su se, pomalo suzdržano, diplomatski, uz mali smiješak. Prisutni su ih pozdravili pljeskom.  A nakon što su govor održali premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković, na pozornicu je stupio i predsjednik Milanović koji je održao govor.

 

 

- Talent, znanje projektanata najzaslužniji su za ljepotu. Ni jedan most nije plod samo vizije i radničkog umijeća. On je spoj težnje da se unaprijedi život, svlada prepreka, sposobnosti uprave da nađe novac i pokrene radove - rekao je Milanović i dodao:

- U dosezanju i zaokruživanju ključnih nacionalnih ciljeva, najbolji među nama dali su svoje živote, zdravlje i snove. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj ljudi prije 30 godina nije obranio Dubrovnik. Ne smijemo biti zarobljenici ratne prošlosti, no bili bismo nedostojni kada bismo zatajili dug časti.  Naglasio je kako će Pelješki most zauvijek će ostati monumentalni spomenik.

- On je podignut u interesu hrvatskih ljudi, ali ne na štetu drugih, ili u inat BiH. Tako bismo razmišljali da BiH i nije domovina Hrvata. Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, vjeri, državljanstvu... Most građen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom vlastite besmislenosti - poručio je Milanović i dodao:

- Vjerujem da ćemo se u godinama pred nama boriti za ono što je važno. Pelješki most jest većinom financiran EU novcem, ali to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije