POVIJESNO SUĐENJE

Vuk, Debeli, Dragi,...članovi najmoćnije talijanske mafije čekaju presude: Otkrivene zlokobne tajne

italija policija
14.11.2023.
u 07:32

Tužitelji su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5000 godina za 322 optuženika.

Stotine navodnih članova najmoćnije talijanske mafije 'Ndranghete i njihovi suradnici ovaj tjedan iščekuju presude nakon povijesnog, trogodišnjeg suđenja. Tužitelji su zatražili zatvorske kazne u ukupnom trajanju od gotovo 5000 godina za 322 optuženika. 

"Vuk", "Debeli", "Dragi" i ostali optuženi su za vrtoglavi niz kaznenih djela. Smještena u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, 'Ndrangheta je najbogatija i najmoćnija kriminalna organizacija u Italiji i praktički ima monopol nad europskom trgovinom kokainom. Iako se potajno proširila i danas djeluje u više od 40 zemalja, 'Ndrangheta je u Italiji desetljećima gušila lokalno gospodarstvo, infiltrirala se u javne institucije i terorizirala ljude.

Tri suca u Kalabriji saslušala su tisuće sati svjedočenja od siječnja 2021., uključujući i desetke mafijaša koji su postali državni svjedoci. Na optuženičkoj klubi bili su članovi klana Mancuso i njihovi suradnici koji kontroliraju pokrajinu Vibo Valentiju.  "To je važno suđenje jer cilja jednu od najmoćnijih obitelji 'Ndranghete sa sjedištem u Kalabriji, ali s međunarodnim posljedicama", rekao je stručnjak za mafiju Antonio Nicaso za AFP.

Presude se očekuju ovaj tjedan. 

Vladanje "Glavnog" 

Održano pod najvećim mjerama sigurnosti, suđenje u Lamezia Termama najveće je "maksi suđenje" u Italiji u više od 30 godina. Udruživanje s mafijom, pokušaj ubojstva, dilanje droge, iznuda, kamatarenje, zlouporaba položaja i pranje novca samo su neke od optužbi.  Mafijaški šef pokrajine Vibo Valentije, 69-godišnji Luigi "Glavni" Mancuso uklonjen je s popisa optuženih prošle godine kako bi mu se sudilo odvojeno.

Mancuso je već proveo 19 godina u zatvoru, a ponovno je uhićen u velikoj policijskoj akciji u prosincu 2019. zajedno s više od 300 osumnjičenih mafijaša. Tužitelji su tražili po 30 godina zatvora za desetak Mancusovih najbližih suradnika zaduženih za odabir meta za iznuđivanje i za održavanje odnosa s drugim mafijama.

No, naglašavajući uspjeh 'Ndranghete u infiltraciji u legalno gospodarstvo, među optuženima su javni službenici, gradonačelnici pa čak i visoki policijski dužnosnik. Najistaknutiji među njima je 70-godišnji odvjetnik Giancarlo Pittelli, bivši zastupnik i senator iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Pittelliju prijeti 17 godina zatvora jer je navodno bio posrednik u svijetu politike, financija i ilegalne masonske lože.

Davno zakopane tajne

Najživopisnija svjedočenja pružilo je više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svjedoci, što uključuje nećaka Luigija Mancusa, Emanuelea. Ispričali su davne tajne, od skrivanja oružja u kapelama na groblju, ambulantnih vozila koja su se koristila za prijevoz droge, do navodnjavanja usjeva marihuane. 

One koji su se mafiji suprotstavljali čekali su mrtvi štenci ili kozje glave pred kućnim vratima, bili su im zapaljeni automobili ili razbijeni izlozi.  Drugi su bili pretučeni, ustrijeljeni ili njihova tijela nikad nisu pronađena. Sudnica je bivši pozivni centar preuređen za smještaj stotina odvjetnika, opremljen s više od 20 televizijskih ekrana koji prikazuju zatvorene optuženike i doušnike putem video veze.

Suprotstavljanje mafiji

'Ndrangheta je desetljećima cvjetala ispod radara dok su vlasti usmjerile svoje napore na borbu protiv Costa Nostre, sicilijanske mafije prikazane u trilogiji "Kum".

Danas stručnjaci procjenjuju da 'Ndrangheta, koju čini oko 150 kalabrijskih obitelji i njihovih suradnika, zaradi više od 50 milijardi eura godišnje diljem svijeta i to od trgovine drogom i kamatarenja do izvlačenja javnih sredstava i iznude. I ilegalne prihode ponovo ulaže u legitimnu ekonomiju.

Italija je napravila prodor posljednjih godina i obučavala policije diljem svijeta da prepoznaju 'Ndranghetu na svom terenu i uhite ih.  No nije vjerojatno da će jedna značajnija akcija dramatično spriječiti djelovanje 'Ndranghete, rekao je Nicaso, navodeći potrebu za novim radnim mjestima, obrazovanjem i promjenom mentaliteta. "To vam je potrebno da se suprotstavite zločinačkoj organizaciji", rekao je. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?