Ukrajinski predsjednik

Zelenski: S papom sam govorio o provedbi ukrajinske formule mira

zelenski - papa
EPA-EFE
29.12.2023.
u 07:14

Zelenski je rekao da će se mirovna formula Ukrajine sljedeći put raspravljati u Davosu u Švicarskoj, ali nije naveo datum

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao o mirovnoj formuli za Ukrajinu Ukrajine s papom Franjom u četvrtak.

"Razgovarali smo o našem zajedničkom radu na provedbi ukrajinske formule mira", rekao je Zelenski u objavi na X-u, bivšem Twitteru.

"Preko 80 zemalja već je uključeno u ovaj proces na razini svojih predstavnika. A bit će ih još", dodao je.

Zelenski je rekao da je Franji zahvalio na njegovim božićnim čestitkama "kao i njegovim željama za pravedan mir za sve nas".

Najavio je da će se mirovna formula Ukrajine sljedeći put raspravljati u Davosu u Švicarskoj, ali nije naveo datum.

U sklopu svojih mirovnih napora za Ukrajinu, Papa je poslao posebnog izaslanika, talijanskog kardinala Mattea Zuppija, u Kijev, Moskvu, Washington i Peking.

Papa je u božićnoj poruci pozvao na prekid brojnih sukoba, uključujući i onaj u Ukrajini. U studenom je, ponavljajući svoje uporne pozive na prekid nasilja u Ukrajini i na Bliskom istoku, rekao da je "mir moguć" i da se "ne smijemo odustati".

Zelenskij je u listopadu rekao da je Franju pozvao u Kijev. Ukrajinski se čelnik privatno sastao s Papom u Vatikanu u svibnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?