Široki Brijeg

Svjedoci vjere koji su život dali iz ljubavi

Misa
08.02.2013.
u 10:55

Misu zadušnicu predslavio je hercegovački provincijal fra Ivan Sesar, koji je pozvao vjernike da svakodnevno jačaju svoju vjeru u Krista

Crkva Uznesenja BDM u Širokom Brijegu jučer je bila mjesto spomena i molitve za franjevce Hercegovačke provincije, koje su 1945., bez suda i bilo kakve krivnje, pobili partizani - komunisti. Spomen misa započela je u 16 sati molitvom nad skloništem – mučeničkim grobom gdje su 7. veljače 1945. pronađena spaljena tijela 12 franjevaca koje su ubili partizanski odredi. Obilježavanje dana sjećanja na zločin nad franjevcima je nastavljeno molitvom nad grobom 22 pobijenih franjevaca, čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u širokobriješkoj crkvi, te misom koju je predslavio hercegovački provincijal fra Ivan Sesar, a kojem je nazočio veliki broj vjernika. Provincijal se prisjetio Isusovih riječi: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje”, te je kazao kako davanje života iz ljubavi zapravo je kršćansko mučeništvo. Ili obratno, kršćansko mučeništvo jest samo onda kad se život daje iz ljubavi.

 - U svjetlu ovoga nauka, 66 hercegovačkih franjevaca su svjedoci vjere ne prvenstveno zato što ih je netko ubio iz mržnje prema moralnim vrednotama, kao što se to stvarno dogodilo, nego zato što su oni iz ljubavi prema tim istim vrednotama radije prihvatili smrt nego li da pristanu na gaženje tih vrednota. U tome, kao i svi drugi svjedoci vjere, velika su pouka osobito našem vremenu kad vrednote, za koje su oni dali život, tako često bivaju gažene, obezvređivanje i ismijavane. Potrebno se ugledati na one koji su bili spremni svoje snage i sami sebe ugraditi da bi nadolazećim generacijama osigurali bolji i sigurniji svijet. To su ljudi koji su bili spremni za svoje uvjerenje, za svoju vjeru staviti na kocku i vlastiti život - kazao je provincijal dodavši da smo i mi po primjeru nevino stradalih fratara pozvani svakodnevno jačati svoju vjeru u Krista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?