REKONSTRUKCIJA

Terorista u BiH 75 dana nitko nije provjeravao

jasarevic
VL FOTO
03.11.2011.
u 09:51

U slučaju napada M. Jašarevića na američko Veleposlanstvo, zakazao je cijeli sigurnosni sustav u BiH

Granična policija 15. kolovoza 2011. oko podneva nadležnim institucijama šalje informaciju da je preko graničnog prijelaza Rača, između BiH i Srbije, ušao Mevlid Jašarević. “Sreću” da su granične službe tog vrućeg kolovoškog dana evidentirale Jašarevićev ulazak u BiH, uz njegovu prepoznatljivu bradu i odjeću, treba svakako tražiti u njegovu kriminalnom dosjeu, koji je zbog krađe 100.000 eura u Austriji odavno postao “javno dobro” međunarodnih policijskih datoteka. Nakon odrađenih graničnih formalnosti, Jašarević se s ostalim putnicima u autobusu, koji iz Sandžaka putuju prema gradovima u BiH, vozi do Tuzle, bez ograničenja. Nakon obavijesti Granične policije obavještajne službe trebaju izraditi plan što uraditi s nepoželjnim putnikom. U okolici Tuzle čekaju ga njegova braća po vjeri iz Gornje Maoče. U automobilu nepoznatog člana vehabijske zajednice napadač na američko Veleposlanstvo prebacuje se do izoliranog sela. I dok Jašarević u Gornjoj Maoči gradi planove kako će u BiH iz Novog Pazara prebaciti svoju suprugu i dijete, inertni birokratski policijski i obavještajni aparat ‘analizira’ što s njim činiti.

Jašareviću gube trag

Jesu li nadležne institucije ozbiljno shvatile upozorenje na Jašarevićev ulazak u BiH, jesu li ga trebale pratiti, reagirati, prikupiti podatke o njegovu kretanju, planovima..., ostaje nerazjašnjeno dok se cijela istraga ne završi. Iste ove odgovore traži i FBI. Dok se iz službenog Sarajeva čekao odgovor kako postupiti sa slijepim putnikom, Mevlid Jašarević je u Gornjoj Maoči već izložen vehabijskoj indoktrinaciji, s čijim će se posljedicama domaća i međunarodna javnost upoznati 28. listopada 2011. godine u središtu Sarajeva. Premda su neki mediji, pozivajući se na službene ili poluslužbene izvore, prenijeli informaciju kako je Jašarević imao vojnu obuku u Gornjoj Maoči, obavještajne i policijske strukture nisu imale nikakav podatak o njegovu boravku u vehabijskoj zajednici. Nikakav podatak ni o njegovu angažmanu u spomenutom selu nisu imali. Takvu informaciju nisu imali ni njegovi odgojitelji, djed Šain i stric Ljutvo Jašarević, koji su nam u Novom Pazaru rekli da se Mevlid nije javljao otkada je kazao da ide za BiH.

Kolima do Sarajevo

Nakon više od dva mjeseca, uz pomoć dvojice pomagača, naoružan kalašnjikovom, opasan borbenim prslukom s nekoliko stotina metaka, Jašarević iz Gornje Maoče, bez ikakvih policijskih kontrola, u Sarajevo se dovozi automobilom marke škoda. Nešto iza 15 sati 28. listopada 2011. navlači borbeni prsluk sa streljivom, uzima kalašnjikov i kreće prema sarajevskom središnjem trgu na Marijin dvoru u čijoj se blizini nalazi Veleposlanstvo. Za nekoliko minuta pred očima prestrašenih građana ispaljuje sporadično nekoliko hitaca prema američkom Veleposlanstvu. Sudeći po načinu na koji je u vrijeme akcije držao kalašnjikov, kojem nije otvorio ni preklopni kundak, Jašarević nije prošao nikakvu obuku u Maoči. Sve ostala događanja zabilježile su kamare, i tu nema nekih novih informacija.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
07:49 04.11.2011.

aj me koliko terorista ima u Bosni.. kada je srbija napala vukovar.. pola srbije doslo terorizirat u hrvatsku... poznati teroristi zive od bos-novog do trebinja

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?