KOMPROMIS

Tihić i Izetbegović vodit će SDA u iduće dvije godine

sda
20.01.2013.
u 11:56

Dio kompromisa za očuvanje jedinstva stranke u iduće dvije godine je i dogovor da se izabere ukupno 8 potpredsjednika SDA

Glavni odbor SDA jučer je prihvatio prijedlog stranačkog predsjedništva da se 1. veljače održi konvencija na kojoj bi bilo izabrano rukovodstvo SDA na mandat od dvije godine, a najkasnije do 26. svibnja 2015. godine. Ovakva odluka oko 100 članova Glavnog odbora SDA potpuno je očekivana, nakon što je unutar stranačkog predsjedništva postignut konsenzus dviju prilično suprotstavljenih struja koje predvode Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović.

Dvije dominantne frakcije

Glavni odbor je potvrdio i drugi važni prijedlog Predsjedništva SDA, a to je da se utvrdi zajednička lista kandidata za predsjednika i zamjenika predsjednika. Na toj listi bi Tihić bio kandidat za predsjednika, a Izetbegović za zamjenika predsjednika SDA u iduće dvije godine. Tako je, barem za sada, SDA uspio očuvati jedinstvo i spriječiti mogući raskol do kojeg bi vjerojatno došlo u slučaju preglasavanja jedne od dvije dominantne frakcije u stranci. Iako je prošli put poražen od Tihića u borbi za mjesto predsjednika stranke, Izetbegović se te ambicije nikada nije odrekao. Naprotiv, on i njegovi istomišljenici smatraju da je upravo Izetbegović logično rješenje za vođenje stranke, nakon očekivanog Tihićevog povlačenja 2015. godine. Tihić je najavljivao da bi se i ranije mogao povući, ali je nakon previranja na političkoj sceni i raskida savezništva sa SDP-om, odlučio ostati na čelu SDA barem do idućih općih izbora u BiH. Dio kompromisa za očuvanje jedinstva stranke u iduće dvije godine je i dogovor da se izabere ukupno osam potpredsjednika SDA i to tako što su Tihić i Izetbegović predložili po četiri svoja kandidata. Jednoglasno je usvojena lista kandidata za potpredsjednike, a na njoj su Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović. Kako će takvo rukovodstvo funkcionirati u predstojećem razdoblju tek će se vidjeti, tim prije što u SDA ima i nezadovoljnika koji ne pripadaju niti jednom od dva spomenuta tabora i nastoje formirati neki „treći put“.

Nastojali djelovati pomirljivo

U svakom slučaju, Tihić i Izetbegović su na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora i svojim ponašanjem jedan prema drugom, ali i istupima pred stranačkim kolegama, nastojali djelovati pomirljivo. Prema Tihićevim riječima, u donošenju i finaliziranju odluka sudjelovali su mnogi članovi rukovodstva stranke, a ponajviše on i Izetbegović. - Time smo nas dvojica najodgovorniji, najzaslužniji, ovisno kako tko gleda na ovaj dogovor. Ovakvim odlukama nitko u potpunosti nije zadovoljan, ali one su rezultat unutarstranačkog kompromisa, koji je neophodan i dobar za jedinstvo i snagu SDA, a time i za BiH, kazao je Tihić. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podržao sve što je predsjednik SDA Sulejman Tihić prije njega kazao, dodajući da konvencija nije savršeno rješenje. - To je samo najbolje rješenje koje smo mogli postići u ovom trenutku podjela u zemlji, opasnih podjela u bošnjačkom korpusu i nagovještavajućih podjela u SDA“, kazao je jučer u izjavama za medije Izetbegović. Iako je izbor rukovodstva u prvom planu, predstojeća stranačka konvencija bit će programsko – izborna, a Tihić kaže kako će na tom skupu biti usvojeni politički dokumenti i stavovi o važnim pitanjima u državi, od provedbe presude Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, reforme Federacije BiH, preustroja grada Mostara do popisa stanovništva u BiH. (Dejan Jazvić)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?