Rekonstrukcija

Tražit će se smjene Krajine, Osmanovića, Lijanovića...

Nermin Nikšić
06.12.2012.
u 08:49

Vlada neko vrijeme ne može normalno funkcionirati jer osam ministara ne dolazi na sjednice

Federalni premijer Nermin Nikšić predložit će sljedećih dana rekonstrukciju Vlade, odnosno razrješenje jednog broja ministara koji ne ispunjavaju svoje obveze i dužnosti, ili su izašli iz ustavnih i zakonskih okvira pozicije koje obavljaju.

Pat-pozicija


Kako doznajemo, takav dokument predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru još nije upućen, ali je ovaj potez vrlo izvjestan. Obavljaju se posljednje političke i pravne konzultacije pred formalno podnošenje zahtjeva. Vlada već neko vrijeme ne može normalno funkcionirati, jer osam ministara iz tri stranke, nekadašnje članice vladajuće koalicije, odbijaju dolaziti na sjednice koje saziva premijer Nikšić. Takva situacija došla je do izražaja prilikom utvrđivanja prijedloga entitetskog proračuna pa je na kraju premijer bio prisiljen sam uputiti proračun u parlamentarnu proceduru. Neslužbeno se doznaje kako će premijer zatražiti smjenu ministara Adila Osmanovića i Jerka Ivankovića Lijanovića, zbog njihove uloge u slučaju “Razvojna banka“, kao i smjenu ministra financija Ante Krajine, zbog opstrukcija pri usvajanju entitetskog proračuna. Moguć je i zahtjev za smjenu još nekog od ministara koji opstruiraju rad Vlade. Iako se još uvijek ne zna za koje će sve ministre premijer tražiti razrješenje, jasno je da će odgovornost za funkcioniranje institucija Federacije u tom trenutku biti potpuno na predsjedniku entiteta Živku Budimiru. On će morati odlučiti hoće li uvažiti argumentirane Nikšićeve zahtjeve i omogućiti normalno funkcioniranje entitetskih institucija vlasti, ili će održavati postojeću pat-poziciju koja stvara sve veće probleme.

Deblokada vlasti


- Traju konzultacije oko podnošenja zahtjeva za smjenu i odluka će vrlo brzo biti poznata. Od krucijalnog je značaja da se odblokira vlast u Federaciji, a ako odbije udovoljiti ovom vrlo utemeljenom i obrazloženom zahtjevu premijera, Budimir će na sebe preuzeti golemu odgovornost i pokazati da je sklon protuustavnom djelovanju, kazao nam je jedan visokopozicionirani dužnosnik iz nove parlamentarne većine. Za očekivati je da Budimira po povratku iz SAD-a, gdje boravi na poziv određenih organizacija, dočeka zahtjev za rekonstrukciju federalne Vlade. On je u proteklom razdoblju odbijao takvu mogućnost, ali je tvrdio kako je spreman i na razgovore sa strankama nove parlamentarne većine. Iz toga neki izvlače zaključak kako bi predsjednik Federacije BiH Živko Budimir mogao popustiti i omogućiti barem djelomičnu rekonstrukciju Vlade čiji sastav ne odražava sastav parlamentarne većine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?