ČOVIĆ - DODIK

Treba mijenjati Izborni zakon kako bi Hrvati birali svoje predstavnike

covic
VL FOTO
22.10.2010.
u 08:52

HDZ BiH i SNSD dogovorili su zajedno izmjenu dosadašnjeg izbornog zakona

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavili su da će surađivati na svim razinama vlasti u provedbi izbornih rezultata te da će zajednički predložiti izmjene Izbornoga zakona kako bi se izbjegla mogućnost da predstavnici drugih naroda biraju autentične nacionalne predsstavnike u tijela vlasti u BiH.

Pokrenuti izmjene zakona

“Nakon konstituiranja vlasti, odmah ćemo pokrenuti izmjene Izbornoga zakona kako bi se izbjegle mogućnosti izbornoga inženjeringa i bili birani autentični predstavnici jednoga naroda što jedino može stabilizirati prilike u BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare. Čović je nakon susreta s Dodikom, koji je ocijenio jednim u nizu, istaknuo kako će inzistirati na okupljanju hrvatskih političkih predstavnika u BiH kako bi stvorili zajedničku platformu za djelovanje unutar BiH. Pri tome je opetovao kako HDZ BiH želi s drugim hrvatskim strankama činiti vlast od razine županije, preko entitetskih vlada i države. Čović i Dodik su nakon susreta stranačkih izaslanstava naglasili da će predložiti ustroj triju izbornih jedinica u BiH s kojih bi se birali politički predstavnici triju naroda u BiH. Za razliku od ranijih protivljenja stvaranje koalicije na državnoj razini sa SDP-om i SDA, Dodik i Čović su odgovorili kako oni neće odlučivati tko će zastupati Bošnjake u tijelima vlasti.

Mjesto premijera BiH

Dodik je odbacio mogućnost podržati Zlatka Lagumdžiju za mandatara za sastav Vijeća ministara, dok je predsjednik HDZ-a BiH rekao da to mjesto pripada Hrvatima budući da su u protekla dva mandata predsjedatelji bili iz reda Bošnjaka, odnosno Srba. Dodik je pritom opetovao da podržava ustroj većinske hrvatske federalne jedinice u BiH kako bi Hrvati mogli ostvariti jednakopravnost s druga dva naroda što je na tragu dogovora koje su političari vodili u Prudu.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mitar
15:58 22.10.2010.

Fuj,sramota kako se ovja doticni uvlaci dodiku i Srbima u guzicu!Pa sta drugo ocekivati od nekoga ko se cijeli zivot osjecao Jugoslovenom,a sada se lazno predstavlja kao Hrvat

TU
Tuce
11:00 27.01.2011.

Hoce dodo sve u federaciji i na nivou drzave sto njemu odgovara ali u RS ne dirajte i ja sam penga(ciganski vladar) tamo,pa dali ima itko na vladajucoj poziciji od Bosnjaka i Hrvata u RS nitko sve sami potomci od pengasa.Covic pravi veliku uslugu dodiku da se osjeca jos veci ali nicije svijeca nije do jutra dogorila pa nece ni Dodikova a Covicova je vec davno izgorila ako ga ne izcupa Ljubic bogami lose mu se pise.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?