Ljubuški

Tri recentna groba iz brončanog doba pronađena na trasi autoceste

arheolog
Dušan Musa
23.02.2012.
u 10:20

Do sada pronađeni nalazi na trasi autoceste smješteni su u Franjevački muzej na Humcu, najstariji u BiH

Dosadašnja arheološka istraživanja na trasi autoceste Vc kroz općinu Ljubuški, uglavnom na području naselja Zvirići, nisu donijela ništa spektakularno. Nalazi su bili u granicama očekivanja sudionika projekata, osim recentnih grobova na lokaciji Čevrtaljka. Projekt “Istraživanje spomenika kulture na trasi autoceste Vc” predstavili su mr. Radoslav Dodig i Ivo Dragičević, članovi istraživačkog tima na čijem čelu je bila Ana Marić, kustosica iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Istraživanja u Zvirićima

Dodig je istaknuo da on ujedno predstavlja i nastavak aktivnosti ogranka Matice hrvatske Ljubuški na planu kulturno-povijesne baštine u posljednje tri godine, u naseljima Zvirići, Bijača i Stubica, čijim područjem i prolazi trasa. Aktualna istraživanja vezana su za naselje Zvirići na čijem području se nalazi oko 70 gomila, čiji se broj na prostoru općine prema Dodigu, procjenjuje na oko 2000. Kazao je da je istraživan samo radni dio trase, širine nešto veće od 60 m na kojem su uz tri prapovijesna tumula otkrivena i tri recentna groba, na lokaciji Čevrtaljka. Vezano uz taj nalaz kazao je da o tim ukopima informacija nema ni lokalno stanovništvo. Po pronađenim ostacima željeznih potpetnica, grobni ostaci mogu se datirati u razdoblje od 1800., vrijeme francuske vlasti u Dalmaciji, do 1918., konca I. svjetskoga rata. Uz dva groba odraslih osoba, pronađen je i jedan dječji ukop.

Rezultati

Rezultate istraživanja predstavio je Ivo Dragičević, član istraživačkog tima. U tri tumula, od kojih su dva bila devastirana, otkriveno je ukupno pet grobova, od kojih se za jedan pretpostavlja da je sekundarni. Pored kostiju pronađeni su dijelovi keramike, a procjena je da datiraju iz razdoblja ranoga pa do srednjeg brončanog doba, odnosno od 2300 do 1300 godine prije Krista. Za preciznije određenje potrebno je, kao i kod recentnih grobova, obaviti analizu metodom C 14 na čemu će se inzistirati, kazali su Dodig i Dragičević. Nalazi su uglavnom u granicama očekivanja, što ne znači da ih u nastavku neće biti. Do sada pronađeni nalazi smješteni su u Franjevački muzej na Humcu, najstariji u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?