NOVI PRITISCI

Turska nakon Federacije nanovo posreduje u uspostavi vlasti u BiH

ministar
VL FOTO
30.08.2011.
u 09:24

Turska će ostati kod svojih obećanja i sa svojim kolegama će razgovarati da se neke stvari u BiH pokrenu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu započeo je višednevni posjet Bosni Hercegovini tijekom kojega su predviđenih susreti s članovima Predsjedništva BiH, vodećim bošnjačkim političarima, kao i poglavarom Islamske zajednice u ovoj zemlji tijekom blagdana Ramazanskog bajrama.

‘Pomoć’ BiH

Davutoglu je rekao kako će razgovarati i o političkim prilikama u zemlji u kojoj skoro jedanaest mjeseci nakon izbora nije izabrano državno Vijeće ministara.

“Ja ću imati prigodu konzultirati se sa svim svojim prijateljima ovdje, da vidimo posljednje političke aktualnosti, i što kao prijatelji BiH možemo učiniti”, rekao je novinarima u Mostaru Davutoglu. Mostarski gradonačelnik potvrdio je nešto konkretnije.

“Obećao mi je da će pri samoj uspostavi vlasti u BiH Turska ostati kod svojih obećanja te da će sa svojim kolegama razgovarati da se ponovo pokrenu neke stvari”, rekao je Bešlić.

Zanimljiva je upravo ocjena kako Turska želi pomoći oko uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini jer posljednji put kada je administracija ove zemlje posredovala uspostavljena je antihrvatska vlast u Federaciji BiH iz koje su isključene ključne hrvatske političke stranke za koje je glasovalo više od 90 posto Hrvata, koji su izašli na izbore.

Lagumdžija i Tihić

Valja reći kako je upravo Davutoglu u proljeće ove godine zagrlio dvojicu bošnjačkih lidera Zlatka Lagumdžiju i Sulejmana Tihića predstavljajući ih favoritima Ankare. Tada je zamjenik Visokog predstavnika, američki diplomat Roderick Moore posredovao u razgovorima oko uspostave vlasti u Federaciji BiH, a kao gubitnici ispali su Hrvati jer se pogazilo sve od Ustava Federacije BiH te poništila odluka državnog Središnjeg izbornog povjerenstva oko nelegalne vlasti. Tursko iskustvo s Federacijom BiH upozorenje je za BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?