Ljubuški

U Crvenome Grmu šikara skriva staru osmansku karaulu

karaula
Dušan Musa
20.01.2012.
u 11:28

Za razliku od one u selu Jabuka, općina Grude, karaula u Crvenom Grmu je ljepše izrade i s više prostorija, s jačim obrambenim bedemom

Sadašnji političko-recesijski i drugi problemi, samo su sjena nedaća koje su žitelje jugozapada Hercegovine mučili prije nepunih tristotinjak godina kada se rađala današnja granica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Jednoga od svjedoka tog burnog razdoblja - osmansku karaulu pronašli smo u kraškoj šikari u Crvenom Grmu, naselju općini Ljubuški. Karaula je udaljena petstotinjak metara u smjeru sjeveroistoka od sadašnjeg graničnog prijelaza. Nalazi se u Lukasovoj ogradi, u vlasništvu Mate Matića.

Obrambeni bedem

U teško pristupačnoj šikari pronašli smo je uz pomoć mještanina Ante Kežića, koji se jednini od posjetitelja mjesnog kafića sjetio njezinoga postojanja. Ostali su se pogledavali u čudu. Slučaj je htio da se u blizini zatekne Ivo Matić Bagić predsjednik Turističke zajednice Zapadnohercegovačke županije, koji je informaciju o relativno dobro očuvanim ostatcima karaule, prokomentirao da bi se s okolnim brojnim pretpovijesnim gradinama, mogla iskoristiti i u turističke svrhe.

Za razliku od osmanske karaule u selu Jabuka, općina Grude, karaula u Crvenom Grmu je nešto veća i s više prostorija i ljepše izrade te očito s jačim obrambenim bedemom. Građevina je lijepo oblikovana, kružnog oblika promjera oko šest metara sa zidovima debljim od metra.

Kao vezivni materijal korišteni su kreč i crvenica za unutarnji, te pijesak i kreč za vanjski dio.

Na metar i pol od karaule na kojoj su unatoč kraškom gustišu još vidljive i puškarnice, nalazi se obrambeni bedem. Zbog gustog raslinja i djelom urušenih zidova, teško je odgonetnuti kako je cijeli prostor funkcionirao i je li imala pomoćne prostorije, štalu za konje i slično.

Kroz povijest

Kako to obično biva o povijesti toga dijela Hercegovine građa je vrlo oskudna (oko toga se očito nije brinula ni osmanska, a ni kasnije vlasti), međutim na osnovu radova “Pisma vještaka mjernika 1706. - 1797.“, autora Tamare Šarić - Šušak i Roberta Leljaka i “Povijest Mletačkog katastra Dalmacije“ Mirele Slukan - Altić, te teksta “Prijedlozi promjena Imotske krajine“ objavljenog u Imotskim novinama, broj 1. 2004. godine, sadašnja granična međa iscrtana je poslije tzv. Malog mletačko-austrijsko-turskog rata, Požarevačkim mirom 1718. godine.

Miru su prethodile pobjede Eugena Savojskog nad turskom vojnom silom 1716. godine kod Petrovaradina i 1718. godine kod Beograda. Mletačko-turski ugovor o razgraničenju potpisan je 23. listopada 1719. godine u Sutorini, današnja Crna Gora, na sastanku mletačke i turske komisije za razgraničenje. Tursku stranu je zastupao Mehmed efendija Šaba, a mletačku generalni providur Alavire Mocenigo. Uglavnom nova mletačko-osmanska granica pomaknuta je dublje u zaleđe na liniji Metković - Vrgorac - Imotski - Strmica, a u potpunosti definirana tek 1729. godine kada su Turskoj vraćeni Gabela i utvrda Čitluk.

Po svemu sudeći granica na tom dijelu nije se mnogo razlikovala od one povučene nakon Morejskog rata 1684. - 1699. godine kada je povučena na liniji Opuzen - Čitluk (Gabela) - Vrgorac - Zadvarje - Sinj - Vrlika - Knin, s obzirom na činjenicu da se katastar obližnjeg Vrgorca radio već 1703. - 1704. godine.

Uglavnom, punih 45 godina na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće se oko današnje granice ratovalo, pomjeralo i vraćalo, pa se teško mogu i zamisliti muke ondašnjeg puka na takvoj vjetrometini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?