Dom naroda

U petak će se uputiti službeni zahtjev za smjenu Živka Budimira

Parlament
18.07.2012.
u 14:05

Odustali od zahtjeva za smjenu Kebe, jer je iskazao spremnost da poštuje volju i pravo parlamentarne većine

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održat će u petak sjednicu s koje će i službeno uputiti zahtjev entitetskom Ustavnom sudu za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

Volja građana

Obrazlažući ovu odluku, predsjedatelj Doma naroda Radoje Vidović kazao je da je iznenađen i zabrinut Budimirovim ponašanjem, a poglavito zbog činjenice da ignorira demokratski iskazanu volju parlamentarne većine. - Pozvali smo ga da podnese ostavku. Željeli smo mu omogućiti da se dostojanstveno povuče, da časno podnese ostavku. Međutim, očito je da Budimir ne poštuje volju građana Federacije, a pokazuje da je spreman prekršiti i Ustav i zakone kako bi očuvao svoju poziciju - kazao je Vidović dodavši da očekuje brz odgovor Ustavnog suda. U čelništvu Parlamenta FBiH smatraju kako je dovoljno da dvotrećinska većina iz jednog od dva parlamentarna doma podnese zahtjev Ustavnom sudu. Pri tome se pozivaju na odredbu Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH, u kojoj se ističe da je strana u postupku “dom Parlamenta Federacije koji je podnio zahtjev”. Iz toga je, kažu, jasno da je dovoljan zahtjev jednog, a ne oba doma. Ipak, predsjedatelj Zastupničkog doma Fehim Škaljić kaže da će nova parlamentarna većina imati odgovor i ako Ustavni sud ocjeni drukčije.

- U ovom trenutku smo procijenili da zakonska rješenja to ne predviđaju. Ako Ustavni sud kaže da je potreban i zahtjev dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma, mi ćemo to osigurati - ističe Škaljić.

Zahtjev za smjenu

Komentirajući medijske istupe predsjednice Ustavnog suda FBiH, u kojima se navodi da je za zahtjev za smjenu predsjednika Federacije potrebna dvotrećinska većina oba doma, i Vidović i Škaljić kažu da je riječ o “slobodnom tumačenju”, a da za konačni stav treba čekati službeno očitovanje Ustavnog suda. Kada je u pitanju argumentacija temeljem koje se traži Budimirov opoziv, Vidović kaže da će ona biti i više nego dovoljna. Iako su oba doma usvojila zaključak u kojem uz Budimira na podnošenje ostavke pozivaju i dopredsjednika FBiH Mirsada Kebu, Škaljić kaže kako se zasad odustalo od tog zahtjeva.

- Dopredsjednik Kebo je u medijima, a i u izravnom razgovoru s nama iskazao spremnost da poštuje volju i pravo parlamentarne većine na formiranje vlasti. To se od njega i tražilo te smatramo da je ispunio zahtjev Parlamenta. Vjerujemo da će se tako i ponašati - kaže Škaljić.

 

Ključne riječi

Komentara 1

IK
ivo.krle
10:12 19.07.2012.

Smjena Živka, kao i sama rekonstrukcija trebala je završiti po priči HDZ-a i SDP-a još i prošle godine. Svatko s razumjevanjem ako počita Ustav FBIH znat će da je to nemoguće, ponavljam NEMOGUĆE, jer osim 2/3 većine, da bih se smjenio Živko Ustavni sud mora ustanoviti da je Živko kršio Ustav (što nije, da jest već bi se odavno završila rekonstrukcija vlade) ili da nije zdravstveno sposoban. Rekonstrukcija vlade = predizborna kampanja HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDP-a.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?