POBUNA BRANITELJA

U pripremi nove tužbe protiv ministra Zukana Heleza

Helez
31.08.2012.
u 10:31

Branitelji nastavljaju s podizanjem kaznenih prijava protiv ministra Heleza

HVIDRA HNŽ-a prije nekoliko dana je podnijela kaznene prijave protiv federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza i njegovih pomoćnika, a kako doznajemo, ovaj primjer će slijediti i braniteljske udruge s područja srednje Bosne. I dok je HVIDRA HNŽ-a kaznenu prijavu podnijela zbog vraćanja u prava stotina civila koji se sada vode kao pripadnici Armije BiH, udruge iz srednje Bosne će federalne dužnosnike tužiti zbog mijenjanja okolnosti stradavanja u ratu.

Mijenjanje povijesti

- Ljudi se izvode iz prava tako što im se izmjenjuju okolnosti stradavanja, što je suprotno zakonu i svim međunarodnim konvencijama. Tako npr. hrvatski logoraši nisu bili u logorima Armije BiH nego su bili u zatvorima, što je nedopustiva kategorizacija. Pokušava se promijeniti povijest, a mi to nećemo dopustiti. Zbog toga kompletiramo dokumentaciju, a kada završimo krećemo s podizanjem kaznenih prijava protiv onih koji su odgovorni za ovakav način rada, rekli su nam u braniteljskim udrugama s prostora srednje Bosne. Sa sličnim prigovorima jučer su otvoreno pismo ministru Helezu poslale i braniteljske udruge iz Čapljine. U pismu se ističe kako se ne mogu poništiti prava koja su bivši branitelji i logoraši dobili na prvostupanjskim i drugostupanjskim povjerenstvima.

Sporni pomoćnici

- Ako smatrate da imate neograničeno pravo činiti to što činite, negirati žrtvu na ovoj ili onoj strani, od vas tražimo da iz svoje revizije isključite one koji su stradali od vaših pomoćnika jer vam barem tu dokazi nisu potrebni. Jasno nam je da bezdušno provodite politiku kojoj pripadate, ali morate znati da su branitelji HVO-a bili temelj obrane BiH, nisu dvojili da svoj život stave na raspolaganje kako bi obranili BiH, stoji između ostaloga u pismu Helezu koje je uputila Koordinacija braniteljskih udruga s prostora općine Čapljina. Najavljeno je kako će iskoristiti sva demokratska sredstva kako bi se borili protiv nepravde koja im se nanosi, te kako se samovolja federalnog ministra za pitanje branitelja i njegovih pomoćnika mora zaustaviti. Hrvatski logoraši već duže vrijeme upozoravaju na tiraniju koju im priređuje Federalno ministarstvo branitelja, ali stara praksa se nastavlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?