Deficit

U proračunu HNŽ-a manjak 15 milijuna maraka

Vlada
24.01.2013.
u 10:29

Trenutno se razmatraju novi načini uštede u proračunu HNŽ-a

Sudeći prema zadnjim informacijama o stanju u proračunu HNŽ-a, može se reći kako je pred ovom županijom jedna jako teška godina. Naime, zadnje prognoze govore kako u proračunu nedostaje između 10 i 15 milijuna maraka kako bi županija mogla ispuniti sve predviđene obveze. Radi se o iznosu koji zahtjeva velike promjene kako u konačnici ne bi došlo do financijskog kraha HNŽ-a.

Bolni rezovi

Kako nam je rekao Rafael Gagro, predsjednik HDZ BiH HNŽ-a, aktualna vlast će vjerojatno morati uraditi neke bolne rezove kako bi se ova situacija prevlada. - Vlada je do sada izbjegavala smanjivati plaće kako bi se ostvarile uštede, ali sada se čini kako će do toga ipak morati doći. Koliko sam upoznat, radi se o minimalnom smanjenju plaća kako bi se mogla zatvoriti financijska konstrukcija za ovu godinu. Nadam se kako će Vlada zajedno s sindikatima postići kompromis po ovom pitanju. Ne smijemo trošiti više nego što imamo i svi moramo biti svjesni ove situacije - govori nam Gagro. Naglašava kako će Vlada morati štedjeti i na drugim stavkama, ali kako vidinih ušteda neće biti bez minimalnog smanjenja plaća. - Predzadnja i ova vlada imaju zadovoljavajuće rezultate rada, ali prošla vlada je ostavila previše dugovanja koja sada stižu na naplatu - ističe Gagro. I nisu samo vlasti u HNŽ-u krive za ovakvo stanje u županijskom proračunu. U cijeloj priči je jako negativna uloga federalnih vlasti, koje svake godine uzimaju sve više novca, a iz Sarajeva u Mostar se vraćaju sve manji iznosi. - Federalne vlasti uzmu što im je volja, a tek nešto sitno vraćaju na županijsku razinu. I zbog takve prakse je HNŽ u ovakvoj situaciji i dovedeni smo u poziciju da moramo razmišljati o bolnim rezovima tijekom ove godine - poručuje Gagro. Slamka spasa u cijeloj priči je usvajanje Zakona o koncesijama. Još uvijek nije poznato koliko će Vlada imati prihoda na temelju ovoga zakona, ali prihodovna strana će svakako biti poboljšana.

Spas u koncesijama

- Projekcije o prihodima na osnovi ovoga zakona još ne postoje, ali je sigurno kako ima mnogo zahtjeva za koncesijama. Svi se nadamo kako će ovaj zakon doprinijeti poboljšanju stanja, ali još uvijek nismo sigurni u kojoj mjeri i hoće li nas to spasiti od drugih vidova ušteda koje se moraju provesti - zaključuje prvi čovjek HDZ-a BiH u HNŽ-u. Do sada se županijska Vlada još uvijek nije očitovala po ovome pitanju niti je bilo najava kako će određene mjere uštede morati biti provedene kako bi se održala financijska stabilnost županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?