Nelegalno oružje

U ZHŽ, HNŽ, HBŽ, PŽ-u kazne za ilegalno oružje u dinarima

oruzje
14.04.2012.
u 12:16

CIJENE Ručna bomba košta pet maraka, puška 300 maraka, a pištolj samo 150 maraka

Svaki peti građanin Bosne i Hercegovine ilegalno je naoružan, a čak 90 posto oružanih kaznenih djela u našoj zemlji počinjeno je uporabom ilegalnog oružja.

Ilegalno naoružanje

Prema statistici UNDP-a, u Bosni i Hercegovini je 2004. godine bilo 500.000 komada ilegalnog naoružanja, a sedam godina poslije taj se broj popeo na 750.000. Alarmantni su i neslužbeni podaci o dostupnosti oružja – jedna ručna bomba košta pet KM, puška od 300 do 400 KM, a pištolj se može nabaviti za samo 150 KM. Svi ovi podaci nisu bili dovoljan razlog da se u proteklih 17 godina usvoji državni zakon o oružju. Da stvar bude gora, u mnogim dijelovima BiH još uvijek se primjenjuje stari jugoslavenski zakon, u kojem su propisane novčane kazne u nepostojećim dinarima.

Republika Srpska je donijela entitetski zakon o oružju, a svoj zakon ima i Brčko Distrikt. Međutim, u Federaciji BiH ne postoji jedinstven zakonski propis, a do sada su samo tri županije, Sarajevska, Srednjobosanska i Unsko-sanska, donijele zakone koji reguliraju ovu oblast. U preostalih sedam županija na snazi je stari jugoslavenski zakon. -Imajući u vidu sveobuhvatnost i multidisciplinarni pristup problematici oružja i eksplozivnih sredstava nužno je ostvariti suradnju i koordinaciju, od državne do entitetske i lokalne razine. To je moguće postići uključivanjem svih subjekata u provedbu i harmonizaciju Zakona o oružju, kojeg BiH još nema. Usvajanjem ovog zakona osiguralo bi se približavanje zakonodavstvu EU, te bi se ojačale mjere za suzbijanje ilegalne trgovine oružjem, ističe izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mehmed Bradarić.

Državni zakon

No, iako je više puta predlagan, državni zakon o oružju će teško biti usvojen prije nego se postigne politička suglasnost između dva entiteta. RS odbija donošenje državnog zakona, jer se za ovu oblast smatra isključivo nadležnom. Usto, poručuju iz entitetske Vlade, postojeći Zakon o oružju RS-a potpuno je usuglašen s europskim standardima.Federaciji, pak, usvajanje entitetskog propisa o oružju nije prioritet.

Ključne riječi

Komentara 1

ŠK
škripari
13:39 14.04.2012.

U ZHŽ, HNŽ, HBŽ, PŽ-u kazne za ilegalno oružje u dinarima----------------Šta je pisac sa ovim naslovom htjeo da kaže nemoguće tko se sve upušta u k.................e

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?