smrtna kazna

Ubojica Lee Gardner smaknut streljanjem u Utahu

lee gardner
AFP
18.06.2010.
u 09:32

Gardner (49) je treći osuđenik na smrt koji je streljan u SAD-u u zadnje 33 godine.

Dvostruki ubojica Ronnie Lee Gardner rano jutros smaknut je streljanjem u saveznoj američkoj državi Utah. Gardner (49) je treći osuđenik na smrt koji je streljan u SAD-u u zadnje 33 godine, prenosi CNN.

Gardner je 1985. osuđen na smrt zbog ubojstva odvjetnika Michaela Burdella, tijekom suđenja za ubojstvo koje je počinio 1984.  Na izvršenje kazne čekao je 25 godina, a streljanje je sam izabrao. Prema zakonu mogao je birati između smaknuća injekcijom i streljenjam. Država Utah je 2004. ukinula streljanje kao oblik izvršenja smrtne kazne, ali se taj zakon nije mogao retroaktivno primjeniti na Gardnera koji je ranije osuđen.  Od 49 pogubljenja osuđenika na smrt u Utahu u posljednjih 160 godina, 40 je izvršeno strijeljanjem.

Prije smaknuća Gardner je pojeo posljednju večeru koja se sastojala od odreska, jastoga, gaziranog soka, pite od jabuke i sladoleda o vanilije. Vrijeme prije izvršenja kazne kratio je gledanjem Gospodar prstenova i čitao je roman Božanska pravda, a posjetio ga je i biskup mormonske crkve.

Samaknuće je puškama izvršio peteročlani streljački vod. Četiri od pet pušaka bile su napunjene bojevim streljivom, a jedna školskim streljivom. Tako nitko od petorice koji su pucali u Gardnera ne zna sa sigurnošću da ga je baš on ubio, prenosi BBC. Streljački vod puca je na Gardnera s udaljenosti od sedam metara, kroz puškarnicu u zidu.

Gardner je smaknut zavezan u crnu metalnu stolicu s kapuljačom na glavi i bijelom metom na prsima.  

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?