FEDERACIJA BIH

Ukidaju se ‘prijevremeni izbori’ u izbornim godinama

\'izbori\'
Arhiva VL
11.04.2012.
u 09:07

Novim Zakonom se ukida mogućnost prijevremenih izbora

Federalna Vlada radi na izmjenama Zakona o dopuni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH, a o istom će točku na “I” ipak u iduća dva dana staviti federalni Parlament. Naime, radi se o Zakonu kojim se određuje način imenovanja općinskih načelnika. Novim Zakonom o dopuni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH mijenja se članak koji se odnosi na prijevremene izbore načelnika u općinama FBiH.

Inicijativa SIP-a

Tako se ovim zakonom traži da se u izbornoj godini ne mogu održavati prijevremeni izbori. “Na inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva i zbog ukazane potrebe da se odredbe ovog zakona usuglase s odredba Izbornog zakona BiH potrebno je dopuniti članak 8. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH (Službene novine Federacije BiH, broj 19/08). Smatramo da je svrsishodno i financijski opravdano da se ograničenje za prijevremeni izbor načelnika u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore, predvidi i u ostalim slučajevima prestanka mandata utvrđenim člankom 1.10. Izbornog zakona BiH”, stoji u novom zakonu. Navodi se kako usvajanjem ove dopune Zakona prestaje mogućnost za provođenje prijevremenih izbora u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore iz svih razloga koji su navedeni u članku 1.10. Izbornog zakona BiH, a to su prije svega podnošenje ostavke, smrt, pravomoćnost sudske presude kojom je osoba osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci ili duže, pravomoćnost sudske odluke kojom je lišena poslovne sposobnosti, nespojivost s funkcijom izabranog člana određenog tijela, odjava prebivališta s područja izborne jedinice u kojoj je upisana u Središnji birački popis itd. “Smatramo da zbog financijskih troškova koje općine snose za organizaciju prijevremenih izbora nije opravdano održavanje prijevremenih izbora u izbornoj godini u kojoj se održavaju lokalni izbori.

Žurna procedura

“Predlažemo donošenje zakona po žurnoj proceduri iz razloga što se ne radi o obimnim izmjenama Zakona, praktički dodaje se jedan stav u jednom članku, a to je zbog činjenice da se izborno zakonodavstvo u skladu s Izbornim zakonom BiH ne može mijenjati šest mjeseci prije održavanja izbora. S obzirom na kratkoću roka za donošenje ovog zakona smatramo da je opravdana žurna procedura”, navodi Vlada Federacije BiH, predlagači zakona o dopuni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?