IZVJEŠĆE

Ukoliko se blokade nastave, Federacija će doživjeti slom

parlament
VL FOTO
29.09.2010.
u 07:51

“BiH ne može potrajati ako njezin veći entitet ne funkcionira”, navodi se u izvješću Međunarodne krizne skupine

“BiH Federacija - Paralelna kriza”, najnoviji izvještaj Međunarodne krizne skupine istražuje kako je disfunkcionalna administracija većeg od dva bh. entiteta paralizrala proces donošenja odluka dovela Federaciju na rub bankrota i prouzrokovala socijalne nemire. Ako novoizabrane vlasti nastave odgađati reforme, nadajući se da će se ustavne reforme skoro dogoditi na državnoj razini i riješiti većinu problema u Federaciji, onda one riskiraju kompletan slom ovog entiteta. S druge strane, ovo izvješće analizira neke korake koji, ako se naprave, mogu reformirati Federaciju i tako postaviti kamen temeljac za napredak na razini cijele BiH.

Balansiranje između kolektivnih prava i vlasti većine na svim razinama u Federaciji je stvorilo kompliciranu arhitekturu podijele vlasti koja frustrira Bošnjake i ne uspijeva zaštititi Hrvate. Pokušaji da se pomire zaštita osobnih građanskih prava s kolektivnim pravima konstitutivnih naroda često ne funkcioniraju. Još od 2009. federalna Vlada nije bila u stanju donijeti najosnovnije odluke, kao što je popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH. - Sve dok Federacija nastavi funkcionirati, BiH ostaje moguća. Ali i suprotna konstatacija je također točna.

“BiH ne može potrajati ako njezin veći entitet ne funkcionira ili ako ona izgubi podršku Hrvata i Srba”, kaže Marko Prelec, direktor Ureda za Balkan Međunarodne krizne skupine. “Reforma Federacije bi stvorila momentum za promjene u cijeloj BiH i ojačala bi poziciju političkih stranaka iz Federacije u odnosu na one iz drugog entiteta, Republike Srpske”, smatra Prlec. U izvješću se navodi kako podijeljena politička scena dodatno komplicira situaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?