Sljedećeg tjedna

Upitan vitalni interes u Domu naroda FBiH bez potpore vodstva

Parlament
18.01.2013.
u 09:25

Međunarodna zajednica na svojevrsnoj kušnji podržava li SDA ili pak parlamentarnu većinu

Vlada Federacije BiH će se sljedećeg tjedna očitovati oko formalnog zahtjeva parlamentarne većine za njezinim razrješenjem koji je s potpisima zastupnika i izaslanika stigao iz oba doma, no s obzirom na količinu opstrukcija koje su do sada iskazane, zasigurno neće biti zadnji u nizu poteza stranaka okupljenih oko SDA.

Nepremostive zapreke

Naime, nakon što su čelnici stranaka usuglasili daljnji redoslijed poteza, ponovno se potvrdilo da se bez određenih sudionika u procesu neće moći stvari pokrenuti naprijed ako im to ne ukažu i od njih ne zatraže vodeći predstavnici međunarodne uprave uključujući OHR i predstavnike američke administracije. Po informacijama iz Ureda predsjednika Vlade FBiH, očekivati je da će Vlada potvrditi činjenicu da postoji nova parlamentarna većina koja želi provesti promjene. Uz to, radi se o novom sazivu vlasti koji odražava legitimnu političku volju dvaju brojnijih konstitutivnih naroda, ali i Srba. Nakon što se Vlada očituje, ponovno će zahtjev razmatrati i glasovati Zastupnički, odnosno Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. I dok je situacija u donjem domu posve izvjesna, u Domu naroda potrebnu dvotrećinsku većinu u bošnjačkom klubu ima grupacija okupljena oko SDA. I dok ova grupacija tvrdi da može potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i time do kraja učiniti gotovo nemogućim rekonstrukciju vlasti bez povlačenja odluke visokog predstavnika, grupacija okupljena oko SDP-a smatra da to nije moguće provesti iz prostog razloga što za to neće biti niti predsjednik ili pak potpredsjednika Doma naroda. Vrlo je izvjestan ulazak u novu pravnu zonu sumraka u BiH i tu će biti presudno stajalište međunarodne uprave.

Problem Suda

Ako ponovno stane na stranu SDA, odnosno grupacije stranaka koje su formalno parlamentarna manjina, onda nema nikakva smisla više pokušavati smjenjivati aktualnu vladu, te da oko svega postoji neki puno viši interes, a ne nikako sređivanje stanja u Federaciji BiH. Naime, Ustavni sud FBiH trenutačno radi na granici mogućnosti donošenja bilo kakvih značajnijih odluka jer se s odlaskom Farisa Vehabovića u Strasbourg na mjesto suca u Sudu za ljudska prava broj sudaca smanjio se na pet od devet. Uz to više godina nije riješeno pitanje odjela za vitalni nacionalni interes unutar ove institucije pa su i svi drugi zahtjevi na čekanju. I treće, možda i najznačajnije je to što SDA ima čvrsti nadzor nad najmanje jedinim sucem ove institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?