Hrvatski Watergate

Uz imena obitelji Todorić dodali i broj šefa SOA-e

Todorić (1)
Marko Lukunić/Pixsell
21.10.2012.
u 12:00

Pod nadzorom policijskog USKOK-a su, osim vlasnika Agrokora, bili još neki poduzetnici

Uz imena članova obitelji Todorić, ali i još nekih poduzetnika, za koje je policijski USKOK, prema našima informacijama, imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva i poruka pridodana su imena vodstva SOA-e. Osim imena najužeg tima iz vrha te Sigurnosno-obavještajne agencije, policijski USKOK uz nadzor Todorića prošvercao je i donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića. Pritom, tvrde naši izvori, policijski je USKOK to činio bez znanja predsjednika Josipovića, a navodno i bez znanja premijera Milanovića.

Nadzor nezakonit

Naši sugovornici tvrde da je taj nadzor bio nezakonit, što je utvrdilo i Vijeće za nacionalnu sigurnost, a izlisti telefonskih kontakata zatraženi su unazad sedam dana i to za godinu dana unazad. Teleoperatori su, naime, dužni godinu dana čuvati sve kontakte svojih korisnika. Takvo špijuniranje, prema svemu sudeći, politički je motivirano i nije moglo proći bez amena ministra policije Ranka Ostojića, uvjeravaju naši sugovornici. Dovoljno je reći da je nadzirana ekipa iz SOA-e kadar koji je postavila bivša HDZ-ova vlada. Bivši pripadnici policijskog i obavještajnog aparata smatraju da se nezakonitim nadziranje vodstva SOA-e zapravo ugrožava i nacionalna sigurnost. Tumače da se na taj način moglo sabotirati tajne SOA-ine akcije. Ne spore da policija može u sklopu svojih istraga nadzirati i vrh te sigurnosno-obavještajne službe, ali za to moraju imati valjan razlog i o tome, prema njima, moraju biti obaviješteni predsjednik države i premijer.

Tko je sve znao?

Budući da je i VNS potvrdio nezakonito postupanje policijskog USKOK-a sasvim je legitimno postaviti i pitanje tko je sve, osim ministra Ostojića, po svojoj funkciji, za tu zloporabu trebao znati. To su Mario Bertina, šef policijskog USKOK-a, Vitomir Bijelić, šef krim-policije te ravnatelj policije Vlado Dominić. Moguće je da netko od navedenih nije bio upleten u nezakonitosti s neovlaštenim nadzorom izlista ako je slučajno preskočen u hijerarhiji. Bivši pripadnici policije tvrde kako je to svojevrsni presedan da policija neovlašteno nadzire tajnu službu.

– Ako je ikada bila situacija da smo u sklopu mjera nadzora došli do toga da netko iz tajne službe kontaktira s ljudima koji su pod našim nadzorom, uvijek smo provjerili o čemu se radi da ne bismo ugrozili akcije tajnih službi – kažu naši izvori. Policija godišnje provjeri i do 50.000 telefonskih brojeva, a problem je u tome što ne postoji odgovarajući nadzor koji bi priječio policiju u zloporabi tih aktivnosti.

>> Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije