građani izabrali

UŽIVO Veliki poraz Keruma, Bandić ide s Ostojićem u drugi krug!

izbori (1)
Večernji list
19.05.2013.
u 19:00

Aktualni gradonačelnik Željko Kerum vjerojatno je najveći gubitnik izbora, prema neslužbenim rezultatima nije izborio drugi krug.

Prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a objavljenima u 22 sata Zagrepčani su najviše glasova dali Milanu Bandiću, Osječani Krešimiru Bubalu, a Rijeka vjerojatno ostaje aktualnom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Aktualni gradonačelnik Splita Željko Kerum, prema posljednjim podacima nije izborio drugi krug, no u Splitu je obrađeno tek 50 posto biračkih mjesta.

ZAGREB - Kandidat za gradonačelnika Milan Bandić (nezavisni) osvojio 45,13 posto glasova, Rajko Ostojić (SDP) 24,51 posto, a Vladimir Ferdelji (nezavisni) 17,49 posto, a Margareta Mađerić osvojila je 5,46 posto,što znači da Bandić i Ostojić idu u drugi krug. Rezultati za Zagrebačku skupštinu SDP- HNS - HSU - ZS - Zeleni zajedno 27,45 posto, a lista Milana Bandića 24,15 posto, a HDZ 12,89 posto. 

– Mi smo pobijedili. Ova pobjeda prvo znači odgovornost. Lopta na zemlju. Majka mi je na samrti, u Mostaru. Dogodilo se, ali mislim da će biti dobro. Sve vas pozdravljam. Ja sad idem za Mostar. Hvala vam svima. Hvala najprije Zagrepčanka i Zagrepčanima – prva je Bandićeva reakcija. OVDJE OPŠIRNIJE

–  Očito da je Zagreb podijeljen, onih koji smatraju da se dobro vodi i onih koji smatraju da je stihija. I ne zaboravite treću skupinu, oni koji su nažalost otišli kući. Izbori su praznici ali i radni dan demokracije, kada šaljete poruku kakav grad želite. Počinjemo nula-nula, idemo u drugi krug - prva je izjava Rajka Ostojića. OVDJE OPŠIRNIJE 

SPLIT - Kandidat za gradonačelnika Željko Kerum (HGS) je osvojio 18,05 posto glasova, Ivan Baldasar (SDP) 31,33 Vjekoslav Ivanišević (HDZ) 20,53, Marijana Puljak 9,3 %, prema čemu aktualni splitski gradonačelnik gubi Split. U Gradskom vijeću grada Splita zasad vodi koalicija SDP, HNS, HSU SA 25,27 posto.

– Ja sam razmišljao da ću pobijediti u prvom krugu. Odradili smo dobru kampanju. Išli smo ljudski za razliku od protukandidata koji su blatili. Volja naroda je takva i treba ići dalje – rekao je za Željko Kerum. OVDJE OPŠIRNIJE

OSIJEK -  Vodi Krešimir Bubalo (HDSSB) sa 36.05 posto, slijede Ivan Vrkić (nezavisni) 27,93 posto i Dražen Vidović (HDZ) sa 12,37 posto. Koalicija HDSSB - ZELENI HR vodeća je sa 30,88 posto glasova.

– Očekivali smo ovakav rezultat, ne plašim se drugog kruga jer sam i prošli put pobijedio u drugom krugu. Potrošili smo četiri godine na snairanje gubitaka, slijede četiri godine razvoja – rekao je za Večernji Krešimir Bubalo, dodavši da očekuje još veću podršku 2. lipnja. OVDJE OPŠIRNIJE

RIJEKA - Aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel osvojio je 47,50 posto, a Hrvoje Burić 16,30, te Predrag Šustar sa 16,05 %. Za riječko Gradsko vijeće najviše glasova dobila je koalicija SDP - HNS - HSU - IDS - ARS - SDA HRVATSKE.

– Ovo se podudara s rezultatima ozbiljnijih anketa. S obzirom da se radi o izlaznim aknetaka, morat ću pričekati konačne rezultate da bi znali je li to prvi ili drugi krug. Bez obzirom na sve, zahvalio bih svim Riječanima koji su mi dali svoje povjerenje – prva je izjava V. Obersnela. OVDJE OPŠIRNIJE

ISTRA - U istarskoj bitki za župana IDS-ovom Valteru Flegi pada razlika pred Damirom Kajinom kojeg podržava SDP. Nakon 58 posto obrađenih biračkih mjesta Flego ima 40,09 posto, a Kajin 38,19 posto.

ZADAR - Božidar Kalmeta, kandidat HDZ-ove koalicijske liste osvojio je 45,62 posto, a drugi kandidat Ivo Bilić (SDP) 34,93 posto. 

DUBROVNIK - U drugi krug izbora za gradonačelnika idu Andro Vlahušić (HNS-HSS-SHUS) I Teo Andrić (HDZ-HSP AS-HSLS). Vlahušić ima 34 posto potpore birača, Andrić 23 posto, a Matko Bupić (Laburisti) 18 posto, javlja Dubrovački dnevnik. Što s tiče izbora za Gradsko vijeće na ova tri birališta najbolje stoji lista HNS-HSS-SHUS s 21 posto potpore, dok je drugi HDZ s 19 posto.

>>Bandić: Mama mi je na samrti, idem za Mostar

>>Prvi rezultati: Kajin izborio drugi krug, Flego još nema 50 posto!

>>Jandroković: Veliki dio desnih birača dao je glas Bandiću

Do 16 sati izašlo 32,99 % birača

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16h glasovalo je 32,99 % birača, odnosno 1 184 813 osoba. Na lokalnim izborima bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. DIP će oko ponoći na konferenciji za novinare objaviti prve privremene rezultate.

Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?