SAMO U BIH

Vanjska politika zasniva se na dokumentu od 5 stranica

Alkalaj
AFP
21.02.2011.
u 09:33

BiH nema strategiju vanjske politike niti zakon o vanjskim poslovima, pa je svaki nastup državnih vlasti prema procesima u svijetu - improvizacija

Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike Bosne i Hercegovine - naziv je jedinog dokumenta koji tretira odnos BiH prema međunarodnim zbivanjima. BiH nema strategiju vanjske politike niti zakon o vanjskim poslovima, pa je zapravo svaki nastup državnih vlasti prema procesima u svijetu rezultat improvizacije utemeljene na jednom uopćenom dokumentu usvojenom od Predsjedništva BiH prije osam godina.

Načelno zalaganje

Uz načelno zalaganje za mir u svijetu, borbu protiv terorizma, miroljubivu suradnju sa svima, u ovom dokumentu se navodi pet prioriteta vanjske politike. To su očuvanje i zaštita neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH u međunarodno priznatim granicama, potpuna i dosljedna provedba Daytonskog sporazuma, pristupanje BiH euroatlantskim integracijskim procesima, sudjelovanje BiH u multilateralnim aktivnostima, posebno u okviru UN-a, Vijeća Europe, OESS-a, Organizacije islamske konferencije (OIC) i drugih asocijacija te promocija BiH kao partnera u međunarodnim ekonomskim odnosima i aktivnosti koje će omogućiti prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Među bilateralne prioritete ubrojani su dobrosusjedski odnosi sa zemljama regije, jačanje odnosa s velikim silama i organizacijama poput EU i OIC-a, te promoviranje bh. gospodarstva i jačanje tehnološke i kulturne suradnje s drugim zemljama. Multilateralni prioriteti nešto su brojniji, a posebno uključuju približavanje zemlje EU i NATO-u, jačanje suradnje s OIC-om, Pokretom nesvrstanih zemalja i regionalnim asocijacijama u Americi, Aziji i Africi.

Dobra suradnja


U kojoj je mjeri riječ o načelnom i uopćenom dokumentu, pokazuje i to što su Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike BiH stali na skromnih pet stranica. Nekadašnji ministar vanjskih poslova, Mladen Ivanić, ističe kako to nije slučajnost. -BiH ima vanjsku politiku kada su najnačelnije stvari u pitanju, ali kada to načelno treba konkretizirati onda postoji problem. Primjerice, kaže se da treba imati dobru suradnju sa susjedima, a čim treba riješiti pitanje granica odmah nastane problem.

Dakle, prave vanjske politike BiH uopće nema, niti ima šanse da se uspostavi, upozorava Ivanić. On ističe kako se vanjska politika BiH obično stavlja u funkciji afirmacije jedne političke koncepcije i jedne političke stranke. -Pokušava se uspostaviti takvo stanje da čovjek koji ju vodi reprezentira stavove političke partije iz koje dolazi. Mislim da je to najdrastičnije bilo u posljednje četiri godine, kaže Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?