USUSRET SPEKTAKLU

JOŠ 10 DANA DO IZBORA OSOBE GODINE: I od maslinove grančice Večernjakova pečata očekuje se da bude vjesnik mira

17.05.2022.
u 07:05

S Večernjakova pečata još će jednom u svijet otići dobre želje i vapaji za mirom koji nam je danas prijeko potreban. Dobre želje za što brži dolazak mira poslat će i svi ovogodišnji laureati Večernjakova pečata

Finale 21. izdanja Večernjakova pečata je pred vratima. Još deset dana ostalo je do proglašenja osoba koje su, prema izboru Ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata i čitatelja Večernjeg lista, koji su glasovali za svoje favorite i u tiskanom izdanju i na svim mrežnim platformama, obilježile prošlu godinu. Bit će to, kako mnogi imaju običaj reći, stavljanje točke na "i" na prošlu godinu jer je ona završena tek onda kada večernjakovci nominiraju 150 osoba te uruče nagrade najzaslužnijima među njima.

Apeli za mir

Večernjakov pečat je u 21 godinu postao jedinstveni spektakl u svijetu, davno je nadišao regionalne okvire do te mjere da se ozbiljni europski dužnosnici pitaju kako manifestacija na ovakav način uspijeva poslati poruku u svijet i predstaviti toliko uspješnih osoba u, nažalost, jednoj od najneuspješnijih država gledajući razne ekonomske i druge pokazatelje.

Ova manifestacija je tijekom desetljeća uspjela predstaviti bolju Bosnu i Hercegovinu svijetu i poslati pozitivne poruke ili, kako mnogi običavaju reći, kamo sreće da Bosna i Hercegovina svakoga dana bude kao na dan Večernjakova pečata. Ovogodišnji moto manifestacije je "Pečat za mir", koji je na svoj način izvrsno opisao Dževdet Tuzlić, urednik dviju emisija koje su uvod u finale Večernjakova pečata. - "Hoće li na ovom planetu ikad zasjati sunce", da parafraziram čuvenu rečenicu iz dramskog teksta i filmskog scenarija Abdulaha Sidrana "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce". Ma koliko da je to sunce veliko, rat u Ukrajini ne ostavlja mnogo prostora za optimizam. Pa i moto ovogodišnje manifestacije je "Pečat za mir", što je simbolički doprinos apelima za mir koje će odaslati svi sudionici Večernjakova pečata. A nagrada koju budu dobivali simbol je mira - naglasio je Tuzlić u uvodu.

Zatim je najavio nagradu koja će krasiti vitrine ovogodišnjih laureata te autora kipića Stjepana Skoku.

- Maslinova grančica rezultat je i djelo umjetničke imaginacije i vještih ruku akademskog kipara Stjepana Skoke. I nastala je u majstorskoj radionici ovog kipara, sarajevskog i zagrebačkog srednjoškolca i studenta, jednog od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje je redoviti profesor, a u toj umjetničkoj instituciji obavljao je i dužnost dekana. Maslinova grančica od pamtivijeka je prisutna na Zemlji, prvo na prostorima Mezopotamije, Sirije i Palestine, odakle je stigla na Mediteran i snažno se udomaćila. Obilježila je živote ljudi, postala simbol mira, života, obilja, ljepote, vječnosti, zdravlja, učenosti i mudrosti. O njoj su pisali filozofi, povjesničari i liječnici. Na Olimpijskim igrama vijenac od maslinovih grančica na glavu se stavljao pobjednicima.

Radost u svijetu

Legenda kazuje kako je golubica, koja se nakon potopa vratila na Noinu arku, u kljunu nosila maslinovu grančicu kao znak prestanka srdžbe Božje i pomirenja s ljudima. Neka se i ova skulptura maslinove grančice pridruži onima koje su doprinosile miru i radosti diljem svijeta i neka bude vjesnik mira Ukrajincima čija stradanja izazivaju strepnju i zebnju, a prizori ratnih razaranja zaprepaštenje. Dobre želje za što brži dolazak mira poslat će i svi ovogodišnji laureati Večernjakova pečata - poručio je Tuzlić.

Finale je pred vratima. I ove se godine očekuje da Večernjakov pečat bude najbolji promotor Bosne i Hercegovine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije