svi mediji pišu o večernjakovu pečatu

Pečat u fokusu javnosti, analiziraju se govori sudionika događaja godine

24.05.2019.
u 11:10

Večernjakov pečat bile su riječi koje su se najčešće upisivale na društvenim mrežama u BiH pretprošle večeri, ali i tijekom jučerašnjeg dana. Bosanskohercegovački, regionalni, ali i portali iz svijeta, spominjali su najznačajniji događaj godine i osobe koje su proglašene pobjednicima. U organizaciju Večernjakova pečata uložene su tisuće sati rada, stoga i ne iznenađuje što ga se doživljava kao jedan od rijetkih događaja koji može mijenjati i kreirati ljudsku zbilju. I kad netko ne dođe, a najavio je dolazak na Večernjakov pečat, udarna je tema u svim medijima i zato ova manifestacija privlači toliko pozornosti. Naravno, pozornosti ne bi bilo da se priznanja ne daju pravim ljudima.

Jučer su tisuće poziva i poruka stigle iz Ilijaša zbog proglašenja pokojnog Senaida Išerića humanistom godine. Išerić je iz vode spasio dvije osobe koje su se utapale, međutim, njegovo srce nakon takve borbe nije izdržalo. Preminuo je i pomalo otišao u zaborav bh. društva koje takva velika djela često gurne postrani, međutim, Večernjakov pečat ga je prepoznao i dao mu posthumno priznanje koje je primio njegov sin Mirza. Uz Zlatka Dalića, livanjski portali i radijska postaja ističu izbor časne sestre Blanke Jeličić i muallime Šejle Mujić-Kevrić iz tog kraja koje su ujedinjene u činjenju dobra. I Hrvatska i Srbija pišu o laureatima Večernjakova pečata. Upravo se najviše analiziralo podrijetlo dobitnika Pečata jer se svaka lokalna zajednica rado pohvali činjenicom da je njezin žitelj postao laureat.

U stranim medijima među laureatima dominira ime Petera Duffyja, prvog čovjeka USAID-a u BiH. USAID je američka federalna državna agencija osnovana 1961. godine radi obavljanja poslova pružanja međunarodne gospodarske i humanitarne pomoći, a tisuće ljudi u BiH zaposlene su zahvaljujući njihovu snažnom angažmanu.

Na službenoj web-stranici hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u srijedu nazočila na manifestaciji Večernjakova pečata, objavljeni su tekst i fotogalerija s ovog događanja. - Današnji datum zauvijek ćemo pamtiti i zbog događaja koji je bio od životne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku koje su zajedno zakoračile u Ujedinjene narode, čime je započela nova povijesna epoha za narode svih triju država. Povijest je Bosnu i Hercegovinu učinila zemljom raznolikosti. Njezini narodi žive i čuvaju svoje kulture, svaki na svoj način pridonoseći njezinim kvalitetama i posebnostima. Ponekad te razlike nije lako živjeti, ali iskustvo nas uči da je to jedini put napretka i mira. I to je glavna poruka Večernjakova pečata - poruka da su dobrota, plemenitost i humanost temelj svakog pravog uspjeha i napretka - kazala je u govoru hrvatska predsjednica, a upravo taj govor kao jedan od najboljih analizirali su i bosanskohercegovački, ali i regionalni portali. Nezapaženo nije prošao ni dekor oko Večernjakova pečata kao što je crveni tepih koji je jedan od najdužih, a njime su prošle brojne poznate osobe iz BiH i inozemstva. Poseban prizor davale su mu Večernjakove mažoretkinje, Večernjakov KUD, Vojni orkestar, kraljevska garda Kraljice Katarine Kosače... Sve oko Večernjakova pečata plijenilo je pozornost i stavilo ga u središte zbivanja, ali i dalo motiv organizatorima u pripremi za 19. Večernjakov pečat koji će se održati iduće godine. Sastanci oko buduće priredbe već su počeli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije