Završen probni popis

Većina građana dala odgovore na sva pitanja

Popis
31.10.2012.
u 09:25

Popisivači su dobro obavili svoj posao na terenu, što su pratili i promatrači iz EU-a. Pojedina kućanstva nisu se željela popisati, ali je riječ o malom broju...

Probni popis stanovništva koji je počeo 15. listopada završen je točno u noći između ponedjeljka i utorka u 24 sata. Prema ocjenama, proces se odvijao prilično dobro, a prema informacijama koje su dolazile s terena, nije bilo nekih većih problema, kazali su u Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine. Građani su bili krajnje susretljivi i spremni da odgovore na sva pitanja iz obrasca. Ono što posebno treba naglasiti je dobro obavljen posao popisivača na terenu, što su pratili i promatrači iz EU-a. Prema informacijama koje su stizale s terena, pojedina kućanstva nisu se željela popisati, ali je riječ o malom broju. Bilo je i onih koji su kazali kako se ne žele popisati za probni popis, ali će to učiniti tijekom glavnog popisa.

Sloboda izjašnjavanja

Ono što je sigurno jeste činjenica prema kojoj će rezultati probnog popisa ostati tajna. Inače, od samog početka popisa kao jedno od spornih pitanja bilo je isticano pitanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti te pitanje o jeziku, a iz Agencije podsjećaju da se na ova pitanja građani nisu morali izjašnjavati, te da je to i zakonom tako uređeno.  Prema preporukama konferencije europskih statističara za popise stanovništva, kućanstava i stanova, informacija o etničkoj i vjerskoj pripadnosti se treba temeljiti na slobodnom izjašnjavanju osobe. Podsjećanja radi, probni popis provodi se na uzorku od 60 popisnih krugova od kojih su 33 popisna kruga u Federaciji Bosne i Hercegovine, 21 popisni krug u Republici Srpskoj i 6 u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine. Općina u kojoj se nalazi sjedište svakog područnog ureda za statistiku ciljano se bira za uzorak, a iz svake općine biraju se po tri popisna kruga (urbanog i ruralnog tipa). Za Sarajevo, Banju Luku i Brčko bira se po 6 popisnih krugova (urbani, prigradski i ruralni).

Kontrola obrazaca

Pored ova tri grada u uzorak su ušle i sljedeće općine: Bihać, Cazin, Orašje, Tuzla, Lukavac, Kakanj, Zenica, Goražde, Travnik, Mostar, Neum, Široki Brijeg, Ilijaš, Livno, Kozarska Dubica, Šipovo, Prijedor, Prnjavor, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Doboj, Teslić, Pale, Trebinje, Foča, Gacko i Istočno Novo Sarajevo. Na inicijativu Federalnog statističkog zavoda formirana su povjerenstva za probni popis u svim općinama u kojima se on provodio. Njihova zadaća je bila da vode računa o popisivačima i instruktorima, koji su na kraju svakog dana u prostorijama općina vršili kontrolu obrazaca, jesu li popunjeni kako treba i je li sve proteklo u redu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?