Banja Luka

Većinske hrvatske županije birat će vlast u Federaciji i BiH

Promjene
23.07.2012.
u 09:10

Po popisu pučanstva 2013. županije će dobiti novi broj mandata u Domu naroda FBiH koji pak bira Vladu i predsjednika FBiH, a Dom naroda BiH i Predsjedništvo

Bit ustavnih promjena u pravcu stabiliziranja političkih prilika u BiH, a koje su usuglasili predstavnici dva HDZ-a i SDP-a te poduprle sve stranke koje su nedavno vodile razgovore u Banjoj Luci oko uvjeta iz europske Mape puta, upravo je smještena u načinu biranja izaslanika u federalnome Domu naroda, iz kojega se posredno biraju izaslanici u gornji državni dom, a zatim i Predsjedništvo BiH.

Manjine i narodi

Ovim se rješenjem zadovoljava i formula koju je zatražio Sud za ljudska prava u Strasbourgu o mogućnosti da predstavnici manjina mogu biti birani u državno Predsjedništvo i biti zastupljeni u državnom Domu naroda te povećava zaštita najmalobrojnijih Hrvata koji su posljednjih desetak godina bili žrtve nametanja većinske političke volje uglavnom od bošnjačkih birača i političkih stranaka. 
Ključni dio toga sporazuma odnosi se upravo na način biranja izaslanika u federalni Dom naroda i udjelima koliko će u tome domu imati svaka od županija s obzirom na stvarno stanje broja Hrvata, a ne na vrijeme od prije 21 godine kada je posljednji put proveden popis pučanstva. 
“Udjel sudjelovanja svakog političkog subjekta u klubu konstitutivnog naroda, odnosno ostalih određuje se na način da se broj stanovnika konstitutivnog naroda, odnosno ostalih u županiji podijeli s brojem stanovnika odnosnog konstitutivnog naroda, odnosno ostalih u FBiH, nakon čega se tako dobiveni broj dijeli s brojem izabranih zastupnika u zakonodavnom tijeku županije iz reda svakog od konstitutivnih naroda, odnosno ostalih”, jedna je od najvažnijih točaka ustavnih amandmana. 
Sukladno sporazumu, nakon što se provede popis pučanstva sljedeće godine utvrdit će se točan broj pripadnika hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda na području Federacije BiH, odnosno Republike Srpske. Na temelju toga će onda Središnje izborno povjerenstvo tipičnim matematičkim operacijama odrediti koliko u ukupnome broju Hrvata, primjerice sudjeluju Hrvati u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ako to primjerice bude oko 25 posto (što se pretpostavlja) onda će imati četiri izaslanika u federalnom Domu naroda. Na taj način će se odrediti za svaku županiju kolikim udjelom sudjeluje u broju Hrvata.

Prevareni Hrvati

Tako primjerice u slučaju da se izabere Hrvat u skupštinu Podrinjske županije sa sjedištem u Goraždu, gdje po popisu katoličke Crkve žive 52 Hrvata, onda on neće automatizmom, kao što je do sada bio slučaj, biti biran u Dom naroda. On može biti biran, ali samo u slučaju ako primjerice SDP osvoji u hrvatskoj kvoti glasova za Dom naroda 10 posto, ova ga stranka može predložiti za izaslanika bez obzira što je u toj županiji mali broj Hrvata. Zbog izbora izaslanika u mjestima gdje su Hrvati manjina, tijekom 2000. i nakon posljednjih izbora u Federaciji je uspostavljena vlast mimo većinske političke volje ovoga naroda.Ovim se rješenjem ta mogućnost smanjuje. Valja reći kako se očekuje da se u ukupnom broju izaslanika za Dom naroda FBiH poveća utjecaj Zapadnohercegovačke županije, ali i Hercegbosanske te Posavske županije. Prema stranačkome prijedlogu umjesto sadašnjih 15 izaslanika državni Dom naroda trebao bi imati 24 izaslanika po sedam Hrvata, Srba i Bošnjaka te trojicu iz reda manjina.

Iz FBiH bi se birala šestorica Hrvata, šest Bošnjaka, dva Srbina i dva predstavnika manjina. Istodobno iz RS-a se bira pet Srba, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan predstavnik manjina. Hrvatske izaslanike iz FBiH u državnome Domu bira hrvatski klub, a manjine pripadnici manjina u federalnom Parlamentu. 
Istodobno, hrvatske, srpske i bošnjačke izaslanike za državni Dom naroda iz RS-a biraju nacionalni klubovi u Vijeću naroda.

Komentara 9

BR
Bralo
13:50 23.07.2012.

Ocigledno da od ovoga nema nista i da ce SDP dozivjeti fijasko na lokalnim izborima bas zbog ovoga, a Covic ce ocigledno profitirati i pokazati se kao vjest pregovarac i dobiti dobar dio biraca i od HDZ 1990,ali ko je gledao vijesti jucer onda ipak svata da od toga nema nista jer dobar dio javnosti,nevladinih organizacija i cak dijela SDP-a je protiv tog dogovora.

JU
Jurica1050
14:21 23.07.2012.

Vec dvadeset godina Hercegovina i Srbi se cvrsto drze dogovora iz Graca kojim je Srbima poklonjena Bosanska Posavina i time prestali ratni sukobi izmedju HVO-a i Srba. Na prvim poslijeratnim izborima HDZ nije ni imao svoju listu u pojedinim Posavskim opcima iako su prije rata Hrvati tamo imali vecinu . Od rata pa do danasnjih dana HDZ je samo poslovnica strnke koju vodi Traktorista iz Laktasa i njoj je polozaj Hrvata u BiH zadnja briga o kojoj se brine.

DU
Deleted user
13:29 23.07.2012.

U prvi mah mi se nije svidjela ta neprirodna koalicija HDZ-SDP, ali izgleda da je lukavi Covic, Lazglumdjiju, zednog preveo preko vode (Lazglumdjija se prodao za par fotelja). Na ovaj nacin ce barem djelomicno biti ispravjena nepravednost, izbornog sustava prema Hrvatima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?