savjeti

5 uzročnika neugodnih plinova koji nemaju veze s hranom

sdsfsf
10.03.2017.
u 15:00

Plinovi u tijelu često nemaju mirisa i nemaju veze s probavom, odnosno s hranom koju unosimo u organizam, piše Zadovoljna.hr. 

Ovo  su to manje poznate uzročnici podrigivanja i ispuštanja plinova:

1. Lijekovi 

Mnogi lijekovi uzrokuju suhoću usta što može povećati količinu zraka koja dospije u želudac. Uzimate li lijekove raspitajte se je li njihova nuspojava suhoća usta. Muče li vas plinovi, možete se i probati raspitati kod liječnika postoji li mogućnost da trenutni lijek zamijenite s nekim koji ima manje nuspojava.

2. Žvakaća guma 

Kad žvačemo žvakaću gumu gutamo više zraka nego inače što može izazvati podrigivanje i plinove. Žvakaća guma može vam nakratko pomoći ako ste gladni ili pod stresom, ali vjerojatno ne želite provesti dan puni plinova. Osim toga, žvakanje zaslađene žvakaće gume loše je za zube. Stoga, ne pretjerujte sa žvakaćim gumama i smanjit ćete mogućnost stvaranja neugodnih plinova u organizmu. Pročitajte i što se stvarno događa kada progutate gumu za žvakanje.

3. Pijenje kroz slamčicu 

Kada pijete kroz slamčicu to je kao da obrnuto pušete balon. Dok sišete napitak kroz slamčicu, unosite zrak u trbuh čime nastaju savršeni uvjeti za nastajanje plinova. Zato je najbolje piti direktno iz čaše.

4. Pušenje 

Pušenje je slično pijenju kroz slamčicu. Kada udahnete, progutate zrak – i plinove. I to ne vrijedi samo za duhanske cigarete nego i za elektroničke cigarete. Kako god, pušenje vam šteti u svakom pogledu. Sve je više istraživanja koja potvrđuju da je i pušenje elektroničkih cigareta povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

5. Pijenje iz boce

Način na koji ljudi ustima obgrle otvor boce naspram toga kako ustima prime čašu ili šalicu kada piju iz nje, ima veze s podrigivanjem. Želite li smanjiti podrigivanje prestanite piti iz boce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije