Mostar: Vršnjačko nasilje

Alisa Balić: Više nijedan mladi život ne smije biti izgubljen

nasilje
VL FOTO
29.04.2016.
u 07:00

U Gradskoj vijećnici jučer je održan sastanak o temi “Sigurnosna situacija u gradu Mostaru s posebnim osvrtom na maloljetničku delinkvenciju”. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić 14. srpnja prošle godine donio je akcijski plan prevencije maloljetničkog prijestupništva i primjene alternativnih mjera u Mostaru za razdoblje od 2015. do 2017. Osnovana je radna skupina koja je dodatno analizirala situaciju u oblasti nasilja i maloljetničkog prijestupništva, identificirala niz žarišnih problema u lokalnoj zajednici u oblasti prevencije nasilja, maloljetničkog prijestupništva i primjene alternativnih mjera u postupanju s djecom i maloljetnicima u riziku i kontaktu sa zakonom, piše Večernji list BiH.

Jedan u nizu sastanaka

- Ovo je jedan u nizu sastanaka o ovoj temi. Inicijativa je potekla od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, nažalost, nakon nemilog događaja kada se u našem gradu dogodilo ubojstvo Đanija Balića. Radna skupina od prosinca aktivno radi. U proteklom razdoblju radili smo na identificiranju žarišta problema, napravili analizu što se sve može uraditi ubuduće. Predložili smo alternativne mjere i ono što je važno, a što smo uvidjeli je kako je mnogo toga na terenu, a tiče se prevencije nasilja maloljetničke delinkvencije, rekla je Seada Kuštrić, ravnateljica IV. osnovne škole u Mostaru i članica radne skupine. - Ustvrdili smo kako je prioritet povezati sve relevantne institucije, osnovne i srednje škole, centre za socijalni rad, zdravstvene institucije, policiju... Donijeli smo prijedlog od 60 alternativnih mjera koje trebamo usvojiti u sljedećem razdoblju, istaknula je Kuštrić.

Problem cijelog društva

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako su pripremljene aktivnosti za sve razine vlasti. - Ovdje je riječ o složenom problemu koji obuhvaća cjelokupno društvo i mislim da svatko sa svoje razine mora uraditi značajan dio posla. Ono što se, nažalost, dogodilo kod sviju nas izazvalo je reakciju da se određene stvari razriješe, kazao je Bešlić. - Drago mi je što je plan uspio i nadam se da ćemo početi s provedbom jer ovo što se događa u društvu, nije stvar pojedinca, moramo raditi na kolektivu, zakazalo je sve, od obrazovanja, obitelji, pa nadalje. Ne moramo raditi samo na prevenciji nego na suzbijanju, da uopće ne dođe do upotrebe zakona. Da mladi imaju i izvannastavne aktivnosti, bave se sportom, jer to je jedini način da ih spasimo. Da se ne dogodi ono što se dogodilo mom bratu 19. prosinca, da se ne dogodi opet ubojstvo kako bismo sjeli i zasjedali. Idemo uraditi nešto kako više nikad neki mladi život ne bi bio izgubljen, kao što je izgubljen život mog brata i mnogih mladih osoba u BiH, poručila je Alisa Balić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije