UOČI 25. OBLJETNICE SMRTI

Ante Gotovina o Gojku Šušku: Volio je svoju vojsku, a mi vojnici smo imali povjerenje u njega

Gojko Šušak
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
02.05.2023.
u 21:24

Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu - rekao je Gotovina o Šušku

Povodom obilježavanja 25. obljetnice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška u srijedu se u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 18 sati održava komemorativni skup. Upravo uoči tog skupa o njemu si za Dnevnik Nove TV govorili brojni njegovi suradnici, među kojima je i umirovljeni general Ante Gotovina. 

- Bio je strog, ali pravedan. Volio je svoju vojsku, poštovao ju je, a mi vojnici imali smo povjerenje u njega - ispričao je Gotovina. - Slušali smo mi njega, ali slušao je i on nas. Uvijek je tražio informaciju u realnom vremenu - dodao je.

- Nezaobilazno je zaslužan za ustrojavanje, opremanje, školstvo, obuku oružanih snaga, što je nama omogućilo da krenemo u oslobađanje zemlje. Otpočetka obrana, poslije toga, kad smo bili spremni, oslobađanje i poraz agresora. Jasno da to drugi izučavaju. Sigurno je da je kao ministar obrane i političar doprinio onom što danas imamo. Zemlju sigurnu. Slobodnu - poručio je Gotovina. 

Same riječi hvale o njemu ima i Ljubo Ćesić Rojs, nazivajući ga ''plemenitim čovjekom od riječi koji nije puno pričao''.

- Ali čovjeka koji je u pregovorima bio čvrst kada su u pitanju bili hrvatski interesi - poručio je Ćesić Rojs.

Gojko Šušak se na poziv predsjednika Franje Tuđmana vratio iz Kanade zajedno s Antom Beljom.

- Pokojni predsjednik je rekao: 'Bez obzira na to što se događalo, vi trebate doći.' On je izuzetno puno radio, bio je dobar organizator. I jako je malo govorio - ispričao je.

Inače, u prvom sazivu Sabora Gojko Šušak bio je prvo ministar za iseljeništvo pa potom ratni ministar obrane. - Uz predsjednika Tuđmana uspio je ostvariti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, što je bila ključna pretpostavka za hrvatsku pobjedu - komentirao je Vladimir Šeks. 

Šušak je bio ključna osoba za odnose s SAD-om, čega se prisjetila i Vesna Škare Ožbolt. - Jači i od ministra vanjskih poslova u komunikaciji s SAD-om. Pokazalo se da SAD uvažava njegovo mišljenje - objasnila je.

Šušak je posmrtno je promaknut u stožernog generala.

- Rekao mi je: 'Sinko, ja sam svoj san dosanjao. Sada mogu mirno putovati - prisjetio se Ćesić Rojs.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije