Dekarbonizacija važan preduvjet jačanja konkurentnosti BiH

Bez ulaska u novi EU sustav bh. kompanije mogle bi izgubiti milijunska tržišta

20.01.2023.
u 19:24

Vjekoslav Vuković objasnio je u razgovoru za Večernji list kako u današnjem europskom sustavu trgovine emisijom štetnih plinova cijena po jednoj toni karbona iznosi 100 eura, odnosno to je porez koji se plaća

Nakon što Europska unija od jeseni iduće godine počne s uvođenjem prekograničnog poreza na ugljični dioksid, industrijska proizvodnja u BiH, ona koja ovisi o energiji dobivenoj iz termoelektrana, naći će se pred svojevrsnim izazovom da postane nekonkurentna i u konačnici izgubi brojna tržišta EU-a, piše Večernji list BiH.

No, ako se navrijeme uđe u europski sustav trgovine štetnim plinovima, a istodobno ubrza prelazak na obnovljive izvore energije, bh. industrijska proizvodnja možda ima i povijesnu priliku za dodatni rast.

Štetni plinovi

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković objasnio je u razgovoru za Večernji list kako u današnjem europskom sustavu trgovine emisijom štetnih plinova cijena po jednoj toni karbona iznosi 100 eura, odnosno to je porez koji se plaća. Drugim riječima, tvrtke i zemlje koje prave određene proizvode, primjerice od čelika, električnom energijom na bazi ugljika moraju plaćati 100 eura po toni karbona koji izađe u atmosferu.

- To je vrlo skupo te se prelazi na alternativne izvore energije, pa čak i sve do tekućeg vodika - naglasio je Vuković. Ističe kako bosanskohercegovačke kompanije nisu u tom sustavu trgovine, dok, s druge strane, svaka tvornica koja proizvodi unutar EU-a mora platiti taj dodatni porez, ali se njezin čelik proizvodi iz zelenih energija, odnosno imaju određene subvencije na takve izvore.

- Naizgled, u situaciji u kojoj BiH nije u sustavu trgovine i ne plaća taj porez, ispada da je naš čelik jeftiniji, da smo konkurentniji, ali to je lažni privid. Zato što se za čelik koji se kupi u BiH i izvozi u EU na granici s EU mora platiti sav taj porez, a on ide u proračun Europske unije te oni financiraju obnovljive izvore - objasnio je Vuković.

Kada bismo pak ušli u sustav trgovine, to bi, ističe on, dovelo do velikih prednosti za naše kompanije jer bi se porez plaćao u BiH, ulazio u proračun BiH i koristio se za dekarbonizaciju te velike poticaje obnovljivim izvorima energije.

Obnovljivi izvori

Iz takvih izvora tada bi se, ističe Vuković, proizvodila čista električna energija, a onda oplemenjivala čelik, gnojivo i sve ostalo. Time bismo čak i povećali kvote za izvoz u EU.- Zapravo, gledajući srednjoročno i dugoročno, imali bismo prednosti. S druge strane, ako nastavimo raditi na bazi prljave energije, ne ulazeći u sustav trgovine, dolazi do pitanja hoće li netko u EU željeti naš čelik jer će sa svojom tehnologijom istu tvornicu napraviti, recimo, u Aziji, koja će to početi plaćati - upozorio je Vuković. Stoga ističe kako BiH zapravo nema mnogo izbora jer ćemo u slučaju neulaska u sustav trgovine postati apsolutno nekonkurentni. Kada bi pak u proizvodnji bili korišteni samo obnovljivi izvori energije, onda bi se, otkrio je Vuković, kvota izvoza mogla povećati, što bi bilo iznimno važno za prednosti domaće proizvodnje. Inače, kada je riječ o trenutačnom stanju, jedino prostor koji pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne kompletno počiva na obnovljivim izvorima energije. U kontekstu poteza vlasti na državnoj razini optimizam unosi važan dio iz ekspozea predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja je najavila i uspostavljanje trgovine štetnim plinovima kako bi se smanjilo zagađivanje okoliša, uz napomenu kako je dekarbonizacija i uvjet Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije