Poslodavci smatraju da se mora stati na kraj praksi organiziranja sajmova koji za cilj imaju regrutiranje radnika

Bh. poslodavci okrivljuju inozemne što ostaju bez radne snage, traže reakciju države

storyeditor/2023-09-25/iseljavanje.jpg
ilustracija
26.09.2023.
u 21:58

Gađanima BiH je u nekoliko mjeseci ove godine izdano 7809 radnih dozvola za posao u Sloveniji i Njemačkoj. Podaci su to Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja posreduje prilikom odlaska domaćih radnika u inozemstvo

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Sarajevu ovaj tjedan organizira četiri događaja na kojima će se slovenski poslodavci predstaviti tražiteljima posla iz BiH, piše Večernji list BiH.

Na događajima će se okupiti 50 slovenskih poslodavaca. Ta članica EU-a ima prosječnu plaću 2,2 puta veću od one u BiH, a njezini uvjeti života i ekonomska razvijenost najviše privlače ljude iz BiH da potraže posao ne tako daleko od kuće. Slovenski Zavod za zapošljavanje najavljuje kako bi ove godine njihovi poslodavci mogli zaposliti čak i 8000 novih radnika. Oni koji traže posao u Sloveniji na događajima će biti u prilici ostvariti izravan kontakt s poslodavcima iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, prerađivačkih djelatnosti, građevinarstva, prometa, skladištenja i ugostiteljstva.

Službeni podaci

Slovenija je, uz Njemačku, bh. građanima posljednjih godina jedno od najpoželjnijih odredišta za odlazak na rad, što potvrđuju i službeni podaci. Gađanima BiH je u nekoliko mjeseci ove godine izdano 7809 radnih dozvola za posao u Sloveniji i Njemačkoj. Podaci su to Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja posreduje prilikom odlaska domaćih radnika u inozemstvo. - Za Sloveniju je, zaključno s 31. srpnja, izdano 7516 radnih dozvola. Uglavnom je riječ o vozačima, zavarivačima, bravarima, zidarima, fasaderima, građevinskim radnicima - rekli su za Srpskainfo iz Agencije. Treba imati u vidu da, uz ovu službenu evidenciju, dio domaćih radnika i samostalno pronalazi posao u inozemstvu, tako da je stvarni broj građana koji rade izvan BiH još i veći. Samo u prošloj godini u Sloveniji je zaposleno 18.312 državljana BiH, odnosno toliko je radnika dobilo posao posredstvom Agencije za zapošljavanje BiH. Iseljavanje radne snage postalo je gorući problem BiH. Sve je manje stručnih i kvalificiranih radnika, a u nekim branšama stanje je postalo alarmantno. Poslovne zajednice RS-a i FBiH smatraju da se žurno mora stati na kraj višegodišnjoj praksi organiziranja sajmova i seminara koji za cilj imaju regrutiranje domaćih radnika te da institucije BiH ne smiju biti sudionice stranih poslodavaca koji odvode kadar.

Poslodavci složni

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Saša Trivić kaže kako svatko ima pravo birati gdje će raditi i živjeti, ali da institucije BiH ne trebaju pomagati u iseljavanju, osobito ne u trenutku kada je odljev stanovništva prešao sve moguće granice i ostavio domaće gospodarstvo bez radnika. - Nisu nam problem Slovenci koji dolaze, imaju pravo regrutirati koga žele, već naša Agencija za zapošljavanje koja im pomaže u toj namjeri. To je ozbiljan problem i Unija planira s kolegama iz FBiH poduzeti određene aktivnosti, odnosno Agenciju i Vijeće ministara BiH upozoriti na tu problematiku i nepotrebne stvari koje se rade. Ovim pitanjem trebaju se pozabaviti i domaći političari, kao i cjelokupno društvo koje se previše slobodno odnosi prema odlasku građana - rekao je Trivić. Kako praksa regrutiranja radnika uz pomoć domaćih institucija žurno mora prestati, smatra i predsjednik Udruge poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović. - Kad imate bilateralni sporazum s nekom zemljom, radnici mogu ići u oba smjera, a kod nas je problem što se ide isključivo u jednom, onom koji vodi iz BiH. Takva praksa mora prestati, prošlo je vrijeme kada smo imali viška radnika i kada je svaki inozemni poslodavac bio dobrodošao. Tim sajmovima zapošljavanja kao da nam ulaze u džep - rekao je Smailbegović. Možda bi se bh. poslodavci trebali zapitati - možda nije problem u sajmovima i stranim poslodavcima, već u uvjetima koje nude radnicima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije