unaprjeđenje statističkog sustava

BiH će pratiti podatke o cijenama u gradnji, turističke navike građana...

04.08.2020.
u 20:30

U nedavno objavljenom dokumentu pod radnim nazivom “Statistika za svjetliju budućnost” objavljeni su rezultati twinning projekta koji je financirao EU u okviru plana “Podrška reformi statističkog sustava u Bosni i Hercegovini 2018. - 2020.”. Ono što je u samom početku najvažnije za istaknuti je činjenica kako je Europska unija podržala razvoj poslovnih statistika u Bosni i Hercegovini s čak 1,500.000 eura kao dio pretpristupnog instrumenta Europske unije, piše Večernji list BiH.

Cilj cijelog projekta bio je jačanje statističkog sustava u BiH i povećanje broja usklađenih statistika sa standardima Europske unije. Institucije korisnice u BiH bile su: Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS), Središnja banka Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine te Republički zavod za statistiku Republike Srpske.

Projekt je proveden od siječnja 2018. do travnja 2020. godine s državnom Statistikom Danske kao ugovornim partnerom iz EU-a. Ukupno su realizirane 72 misije u BiH i devet studijskih posjeta zemljama članicama EU-a uz pomoć 50 stručnjaka iz nacionalnih statističkih institucija Hrvatske, Danske, Finske i Francuske. Isto tako, veliki broj osoblja iz institucija korisnica u BiH aktivno je bio uključen u projekt.

Kao prvi segment ovog projekta urađena je eksperimentalna inačica tzv. regionalnih računa koji su usklađeni s europskim smjernicama. To je od vitalne važnosti jer oni opisuju uvjete proizvodnje i prihoda u različitim regijama zemlje. U sklopu ove faze moguće je proizvesti pokazatelje, primjerice, za regionalna kapitalna ulaganja i zapošljavanje. No, zbog izvjesnih izazova u prikupljanu i analitici, regionalni računi bit će dostupni korisnicima u skorijoj budućnosti.

Poseban fokus dan je na unaprjeđenje statističkog poslovnog registra koji će sadržati bazu informacija o poduzećima koja posluju u BiH. Kreiran je petogodišnji plan za njegovo poboljšanje. Kroz projekt je definiran model za povezivanje pravne jedinice i kreiranje skupine poduzeća.

BiH također nikada prije nije objavila indeks proizvođačkih cijena u niskogradnji. Njime se mjere mjesečne promjene cijena građevinskog materijala za izgradnju magistralnih cesta, autocesta, tunela i mostova. U veljači 2020. godine prvi put izašlo je priopćenje o ovom indeksu. Dodatna vrijednost ove faze je i dizajnirana IT aplikacija koja olakšava i automatizira izračun spomenutih indeksa.

Uz ovaj, prvi put kreiran je i indeks cijena za uslužnu industriju “arhitektonske i inženjerske djelatnosti i druge tehničke konzultantske usluge” u BiH.

Budući da je turizam važna ekonomska djelatnost s velikim potencijalom za doprinos ekonomskom rastu i zapošljavanju, projekt je podržao izradu statistika o turizmu u BiH, primjerice, najposjećenije zemlje, duljina odmora i prijevozno sredstvo. Podaci o turističkim aktivnostima prikupljeni su intervjuima licem u lice u oko 9600 kućanstava u svim dijelovima BiH. Jednom kada se podaci prikupe, analiziraju se i izračunavaju različiti pokazatelji o turizmu. Nove statistike turističkih aktivnosti bit će objavljene 2020. godine i bit će dostupne na web-stranici BHAS-a.

U prosincu 2019. godine Središnja banka BiH objavila je svoje prvo priopćenje tromjesečne statistike o međunarodnim investicijskim pozicijama.

Drugim riječima, ona je imala koristi od projekta uspostavljanjem kontrolnog panela (dashboarda) koji sadrži interaktivne grafikone i tablice za prikaz trendova platnog bilansa i međunarodnih investicijskih pozicija. Posebno je značajno i smanjivanje troškova izrade statistika upotrebom podataka koji su već dostupni kod javnih tijela.

Kao što je očigledno, ovaj projekt, koji je podržao EU, približit će našu zemlju eurointegracijama kroz bolje i uređenije statističke podatke koji će svoju korisnost dokazati u sljedećem razdoblju.

Posebno će koristi od ovog projekta imati poslovni subjekti u BiH koji će dobiti kvalitetne europski usklađene indikatore za bolji uvid u gospodarske tokove i situaciju na tržištima, a što je nužno želimo li biti konkurentni na svjetskim tržištima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije