Nešić s Onidijem

BiH danas otvara pregovore o suradnji s Frontexom

frontex
12.02.2024.
u 07:00

S više od 2000 službenika stalnih snaga i osoblja koje radi na vanjskim granicama EU-a, kao i opremom, Frontex je postao istinsko operativno tijelo Europske unije

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić sastat će se danas sa zamjenikom generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji Oliverom Onidijem. Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o sporazumu o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), bit će službeno označen početak pregovora o tekstu sporazuma.

- Nakon uspostavljanja operativne suradnje s Europolom, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti time ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH s Europskom unijom - priopćeno je iz te institucije.

Frontex pruža potporu zemljama EU-a i susjednim zemljama u očuvanju sigurnosti schengenskog područja. S više od 2000 službenika stalnih snaga i osoblja koje radi na vanjskim granicama EU-a, kao i opremom, Frontex je postao istinsko operativno tijelo Europske unije. Njihove operacije obuhvaćaju Europsku uniju, od istočnih granica EU-a, preko zapadnog Balkana do Grčke i Cipra. Frontex djeluje i izvan EU-a, i to u Moldaviji, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije