Vijeće ministara još jednom potvrdilo da ubrzava reformski put

BiH dobiva tri važna zakonska rješenja, jedno od njih ključno je na europskom putu zemlje

Vijeće ministara BiH
12.01.2024.
u 21:47

Ministar Konaković je nakon sjednice uputio na značaj donesenih rješenja, naglasivši kako je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi dio oblasti reforme javne uprave te je također jedan od europskih prioriteta i može se smatrati još jednim iskorakom.

Unatoč izazovima, kojih ne manjka na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu, državna vlast, odnosno stranke koje čine Vijeće ministara, ponovno je pokazala kako se, uz međusobno uvažavanje i dijalog, rješenja mogu postići na zadovoljstvo svih, a dokaz tomu je i održana sjednica Vijeća ministara na kojoj su usvojena tri nova zakonska rješenja - izmjene i dopune Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH), Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), piše Večernji list BiH

Nova rješenja

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je nakon sjednice uputio na značaj donesenih rješenja, naglasivši kako je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi dio oblasti reforme javne uprave te je također jedan od europskih prioriteta i može se smatrati još jednim iskorakom. Uz to, donošenjem izmjena zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u intencija je, naglasio je Konaković, popraviti sporni tajming u kojemu VSTV nije mogao dio integriteta uspostaviti onako kako je zakonom predviđeno. O značaju novog zakonskog rješenja o državnoj službi govori o obuhvat izmjena, kao i niz novina s kojima BiH podiže standarde u ovom području. Izmjenama i dopunama zakona, koji je usuglašen sa stručnjacima SIGMA-e i mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, stvaraju se uvjeti za uspostavu registra zaposlenih u institucijama BiH kao jednog od ključnih uvjeta za početak sustavne reforme javne uprave na državnoj razini. Istodobno se u Zakon uvodi novo radno mjesto - inspektor i jača njegova pozicija službenika s posebnim ovlastima. Izmjenama će se omogućiti većem broju zainteresiranih osoba prijava na javni natječaj, olakšati proces predaje dokumentacije te ubrzati proces zapošljavanja. Novina u zakonu je omogućavanje i drugim osobama, koje nisu državni službenici ili zaposlenici, podnošenje prijava ako imaju saznanje о učinjenim povredama službene dužnosti. Izmjenama i dopunama zakona, koji je pripremilo Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, vrši se i njegovo usklađivanje s odredbama Zakona о plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o VSTV-u, za 90 dana pomiče se rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka pо izvješćima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024. Izmjene Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi za cilj imaju prilagodbu potrebama prakse, pri čemu je zakon usklađen sa zahtjevima iz protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti. Dopune zakona osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi u svim kontroliranim zračnim lukama u BiH, uključujući i one osnovane nakon stupanja na snagu zakona.

Migrantska kriza

Na sjednici je donesena odluka o omogućavanju ulaska u BiH trima osobama koje su srodnici državljana BiH, a evakuirane su iz Pojasa Gaze i smještene su u Egiptu. Kada je riječ o migrantima, usvojena je informacija o planu konkretnih mjera za ublažavanje migrantske krize u BiH, uz osvrt na konkretne brojke. Tako je Službi za poslove sa strancima prijavljeno ukupno 142.455 nezakonitih migranata u razdoblju od 2018. do 20. studenoga 2023. Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je odluku o imenovanju članova Savjetodavnog tijela za praćenje sudjelovanja BiH na Venecijanskom bijenalu. Paviljon BiH na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine predstavljat će projekt "Mjera mora" autora akademskog kipara Stjepana Skoke i kustosa postava Marina Ivanovića. Na sjednici je usvojena informacija u vezi s ostavkom generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Čedomira Šušnjara, koji je razriješen dužnosti na osobni zahtjev. Istodobno je Siniša Bajić imenovan za vršitelja dužnosti generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH do okončanja natječajne procedure, a najdulje na mandatno razdoblje od tri mjeseca. Vijeće ministara imenovalo je Ivana Barbalića za ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje BiH na mandatno razdoblje od četiri godine kao najbolje rangiranog kandidata nakon završene procedure javnog natječaja. Istodobno je dužnosti v. d. ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje BiH razriješen Vedad Hindija. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije