Bajrovićeva uloga

BiH izgubila 700 mil. USD, Shell nastavio istraživanje u Albaniji

Oil well pump
30.09.2015.
u 06:15

Četiri godine nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju, multinacionalna kompanija Shell odustala je od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina na području BiH i o tome je službeno obavijestila vlasti ove zemlje.

'CIjena nafte'

Dopis koji je stigao u Vladu praktično je potvrda poruka koje su 17. rujna dužnosnicima federalne Vlade u Sarajevu uputili dužnosnici Shella. To zapravo znači da se odustaje od istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina koji su trebali početi sljedeće godine. Iz Shella su objasnili da su u pitanju kretanja na tržištu nafte koja su vrlo negativna. 
"Nakon internog pregleda portfelja u svjetlu trenutačnog kruženja na tržištu nafte i plina, Shell neće iskoristiti ovu priliku u sadašnjoj fazi i stoga neće tražiti (novo) produženje memoranduma", stoji u pismu. Po memorandumu, trebalo je biti istraženo područje Dinarida, i to od Bihaća do Neuma, uz najavu iz Shella kako će za to biti osiguran iznos do najmanje 700 milijuna dolara. Nakon prvih koraka iz Vlade FBiH optimistično su najavljivali brzu provedbu istraživanja te čak početak eksploatacije nafte u slučaju pronalaska odgovarajućih zaliha. Međutim, Večernji list BiH doznaje kako su se predstavnici Shella povukli zbog opstrukcija, odnosno bolje reći nerazumijevanja federalnih vlasti. Najprije je bio šokantan pristup, u međuvremenu smijenjenog ministra energetike, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića.

Bajrovićeva uloga

On se postavio nadređeno bez mogućnosti postizanja kompromisa oko prijepornih pojedinosti koje su se pojavile oko izbora konzultantske kuće. Ovo pitanje još stoji neriješeno. Nakon Bajrovićeva odlaska Shell nije imao pravog sugovornika pa su odlučili odustati, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Kako je problem političke, a ne ekonomske naravi, najbolje govore podaci da je ova kompanija nastavila istraživanja u Albaniji i crpljenje nafte u Italiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije