ISTRAŽIVANJE

BiH je plaćala obrane samo srpskih optuženika za zločine

Neodlučnost međunarodne zajednice išla je naruku Srbima, predvođenima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a situacija se počela mijenjati potpisivanjem Washingtonskog sporazuma
Foto: import
24.12.2013.
u 08:01

Hrvatska je potrošila više od 28 milijuna eura samo na obranu generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka

Dvije države koje su izdvojile najviše javnih sredstava na optužene pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) su Hrvatska, koja je na trojicu optuženih potrošila više od 28 milijuna eura, i Makedonija, koja je potrošila, procjenjuje se, 9,5 milijuna na samo dvojicu ljudi, doznaje BIRN. Unutarnji sukob makedonskih državnih snaga sigurnosti s albanskim pobunjenicima 2001. godine trajao je samo šest mjeseci, zbog čega je sud Ujedinjenih naroda u Haagu optužio samo dvojicu Makedonaca, ali je osiromašena balkanska zemlja potrošila milijune na obranu, pomoć i lobiranje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubeta Boškoskog (koji je oslobođen poslije žalbe) i policajca Johana Tarčulovskog (koji je osuđen za ratne zločine).

Hrvatska rekorder

Hrvatska je potrošila više od 28 milijuna eura samo na obranu generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su na kraju oslobođeni svih optužbi. Obje države definirale su obranu svojih državljana optuženih pred sudom kao državnu politiku i potrošili ogromne svote novca kako bi bili oslobođeni, s ciljem obrane ratnih heroja, kako bi osvojili političke poene kod kuće i spriječili daljnje srozavanje slike zemlje u svijetu. Preostale države bivše Jugoslavije potrošile su manje na veći broj optuženih, ali ukupan iznos izdvojen za ratne zapovjednike, koji su pred međunarodnim sudom morali odgovarati za neke od najgorih zločina počinjenih u Europi poslije Drugog svjetskog rata, i dalje iznosi skoro 40 milijuna eura. Sumnjivi fondovi koji se nikome nisu davali na uvid prikupljali su gotovinu preko javnog poziva na pomoć optuženima za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, ali se i dalje ne zna koliko je novca prikupljeno i na što je točno potrošen. Umjesto na obranu, Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 milijuna eura državnih sredstava na osobne troškove i liječničke usluge za optužene, kao i na putne troškove njihovih obitelji.

Srbija plaća Mladiću

Međutim, BIRN je doznao kako su, od 26 optuženih koje plaća Beograd, 18 bivši zapovjednici Vojske Republike Srpske (VRS) koji imaju državljanstvo Srbije, uključujući generala Ratka Mladića – usprkos činjenici da Srbija i dalje poriče kako je na bilo koji način sudjelovala u ratu u BiH. U Bosni i Hercegovini potrošeno je ukupno 640.000 eura na pomoć optuženima, ali se cjelokupan iznos odnosi na pomoć Republike Srpske okrivljenim Srbima. Novac je uplaćen i obiteljima srpskih optuženika preko fonda “Pomoć“, iako javno nije objelodanjeno koliko je sredstava prikupljeno i kako su ona potrošena. Zbog nemogućnosti postizanja bilo kakvog političkog konsenzusa, drugi politički entitet u BiH, Federacija BiH, nije izdvojila ništa za pomoć bošnjačkim ili hrvatskim optuženicima, tvrde službenici. Kosovo nije pružilo nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, priopćili su službenici BIRN-u, s izuzetkom 16.750 eura, koliko je stajao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu. Međutim, prikupljeno je više od 1,5 milijuna eura za pomoć dvojici istaknutih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas političara, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, prikupljenih preko javnog poziva za uplaćivanje fondovima sumnjivog porijekla. Ovi fondovi nikada nisu javno položili račune donatorima za ono što su dobili ili potrošili. BIRN je uspio doći do djelomičnog iznosa uz pomoć dokumenata iz Haaškog suda i suđenja za korupciju u Prištini. U BiH, na Kosovu i u Srbiji, BIRN je do podataka za ovo istraživanje došao preko zahtjeva za informacijama od javnog značaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije