Održan 1. poslovni forum "Vitez 2016."

BiH nedvojbeno i nezaustavljivo ide 
k EU integracijama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
25.11.2016.
u 08:00

Na inicijativu i uz organizaciju Gospodarske komore i pokrovitelja predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, u četvrtak je u kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH održan 1. poslovni forum “Vitez 2016.”. Okupio se veliki broj predstavnika svih razina izvršne i zakonodavne vlasti Federacije i Bosne i Hercegovine, ugledni ekonomski stručnjaci, predstavnici akademske zajednice, predstavnici gospodarskih udruga i drugih struktura organiziranja…, njih više od 150.

Prigodnim pozdravnim riječima okupljenima se obratio općinski načelnik Viteza Tomislav Bošnjak-Matić, uime organizatora predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić, uime Vijeća ministara ministar Mirko Šarović te veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. - Vitez, i nešto šire područje, Bosni i Hercegovini može ponuditi načine kako praviti i napraviti bolje, tolerantnije društvo, kako praviti vrijedne gospodarske iskorake, a sve na dobrobit svih građana koju tu žive. Na tom putu Hrvatska će Bosnu i Hercegovinu bezrezervno podržavati, kazao je, uz ostalo, hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio. Rad Foruma otvorio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, naglasivši kako BiH nedvojbeno i nezaustavljivo ide k europskim integracijama. - Ali, na tom putu ima još dosta posla, no jasno je, naš put ima samo jedan pravac - ići naprijed i samo naprijed, naglasio je Čavara.

Kvalitetne teme i rasprave

Forum je tematski bio podijeljen na dva dijela - “Europske integracije: Ekonomska politika – izazovi, prilike, prijetnje” te “Reformska pitanja – socioekonomske mjere ili procesi ulaska BiH u Europske integracije”.

Uvodna izlaganja, za prvu temu, imali su ugledni sveučilišni profesori, dr. Mirko Puljić i dr. Miroslav Džidić, dok je rasprave o izloženom vodila dr. sc. Mia Glamuzina, uz sudjelovanje Mirka Šarovića, ministra (MVTEO), mr. sc. Josipa Brkića, zamjenika ministra (MVP), Zorana Zeljke, direktora DEP-a, Blaženke Mišković, zamjenice direktora FIPA-e, i Enesa Ališkovića, direktora Agencije za promoviranje izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH.

U drugom dijelu Foruma, koji je vodila Amela Kećo, govorilo se o reformskim koracima koje treba napraviti u socioekonomskim mjerama nužnim u procesu izgradnje puta ulaska BiH u europske integracije, a uvodna izlaganja imali su prof. dr. Katarina Malić-Bandur i Perica Jurković, predsjednik Gospodarske komore HNŽ. Rasprave o izloženom vodili su panelisti, kako ih je organizator nazvao, mr. sc, Amir Zukić, ministar (FMRPO), dr. sc. Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH, Mladen Pandurević, direktor Udruge poslodavaca FBiH i dr. sc. Matej Živković, ispred Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH.

Nakon ovih uvodnih referata i rasprave uglednih stručnjaka, razvila se i i rasprava u kojoj je, na konkretan i zanimljiv način, sudjelovao jedan broj nazočnih, a po završetku Foruma, pokrovitelj ove vrijedne i vrlo uspješne manifestacije Marinko Čavara je kazao: - Inicijativa i organizacija ovog, treba naglasiti prvog, Poslovnog foruma Gospodarske komore FBiH na čelu s predsjednikom Markom Šantićem, koji će, ubuduće biti tradicionalan, zaslužuje svaku pohvalu.

Uskladiti djelovanje s EU-om

Naime, potvrđena je na ovom skupu naša spremnost da razgovaramo, saslušamo različita mišljenja i poglede na određene probleme - predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata, akademske zajednice, predstavnika gospodarstva, na koji način, kojim putem unaprijediti zakonske, ekonomske, gospodarske, međusobne i sve druge odnose. Istina je, a to je rečeno i na ovom skupu, neki segmenti našega društva, pojedini gospodarski subjekti, već su svojim radom i djelovanjem u Europskoj uniji. Treba im dati maksimalnu potporu, zakonskom regulativom prije svega, a isto tako treba pomoći i omogućiti i drugim subjektima, ne samo gospodarskim, da idu tim putem. Što brže uradimo nužne pripreme, što se brže prilagodimo traženim mjerama bez kojih nema eurointegracija, bit će nam svima i lakše i uskoro bolje, kazao je Čavara te posebno naglasio:

- Uz to što nam je cilj Europska unija, cilj nam je bolji život svakog našeg građanina, a to je u konačnici i najvažniji zadatak nas iz svih razina političke, zakonodavne i izvršne vlasti. I ovaj forum, uspješan susret predstavnika svih struktura i razina vlasti, gospodarstvenika, akademske zajednice, razmjena iskustava, viđenja i prijedloga te svega onoga što se ovdje čulo, svakako je veliki važni korak k tim ciljevima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?