Konjic

Blagdan Velike Gospe proslavljen i u Kostajnici: Proslavu pratio i tradicionalni susret Klišana

Velika Gospa Kostajnica
Foto: Ana Popović
1/8
15.08.2023.
u 19:47

Vjernike Kostajnice teško stradale u ratu, mjesta jednog od najtežih zločina iz mržnje nad obitelji Anđelić, propovjednik je usporedio s kestenovom šumom po kojoj je Kostajnica dobila ime.

Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena i u povratničkom mjestu Kostajnica pokraj Konjica. Okupljene vjernike i hodočanike pred crkvom Uznesenja Marijnja u Kostajnici, njih oko tisuću najprije je pozdravio mjesni župnik don Marin Marić, a potom je misno slavlje uz sudjelovanje brojnih svećenika predslavio vlč. dr. Dubravko Turalija, piše Večernji list BiH.

Vjernike Kostajnice teško stradale u ratu, mjesta jednog od najtežih zločina iz mržnje nad obitelji Anđelić, propovjednik je usporedio s kestenovom šumom po kojoj je Kostajnica dobila ime.

„I kao što se nekada na ovome mjestu sterala velika kestenova šuma koja je isječena i iskrčena pa kažemo: - nema je više, tako se nekada na ovim oborima Neretvice prolamao hrvatski glas, pjesma i molitva koje nema više kao nekad. Ovdje se dogodila prava sječa. Posječena su hrvatska stabla, ta stara zdrava stabla kuće Matine, kuće Perine, kuće Antune, kuće Stipicine... I čovjeku se učini da vas nema sve do ovoga časa kada se kao mladice okupite oko ovoga Gospina panja koji vas čuva da vas ove kliške gore ne pokriju pa da se ne kaže da vas nema. Ovaj Gospin panj procvjeta samo jednom u godini. Procvjeta na ovaj dan - dan Velike Gospe. Vi ste ti njezini cvjetovi koji se u danu pojave i u danu nestanu“ poručio je vlč. Turalija te naglasio da dok je ovog panja bit će i cvijeta. Život progranina usporedio je sa životom Majke Božje čiji blagdan uznesenja na nebo Katolička crkva slavi 15. kolovoza. 

„I Gospa je bila putnica bez trajnoga doma da bi danas imala svoj dom među mnogim narodima. Ostaje nam dakle, našu Majku moliti, njezina Sina voljeti i s narodom svojim jednodušno hoditi. A Bog neka dadne da vi koji ostajete ostanete ovdje trajno, a vi koji se vraćate da svraćate što češće kako bi se svi zajedno okupljali i
izgrađivali kraljevstvo Božje oko ovog Marijina panja, vaše Gospe Kostajničke“, poručio je predstavitelj misnog slavlja služenog na Veliku Gospu u Kostajnici.

Poziv raseljenim Klišanami da ne zaboravljaju svoje stare panjeve dok su im na životu, ali ni svoja groblja i korijene te da ne zapuštaju svoje kuće i ognjišta uputio je i župnik u Kostajnici don Marin Marić. 

Blagdan Velike Gospe bio je prilika za još jedno druženje raseljenih Klišana, uz duhovne ali tradicijske pjesme i plesove te nastup Joze Vučića, pjevača koji korijene vuče iz ovog kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?