SARAJEVO

Borrell: Poduzet ćemo sve da osiguramo nastavak prisustva snaga EU u BiH

16.03.2022.
u 12:31

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je danas doputovao u posjet BiH, posjetio je pripadnike EUFOR-a u bazi Butmir kod Sarajeva, gdje je održana ceremonija postrojavanja.

Borrell je poručio da nema nikakvih prijetnji sigurnosti i stabilnosti BiH te da udvostručeni broj snaga EUFOR-a na terenu predstavlja dodatnu garanciju sigurnosti građana BiH.

-Uvjeravam vas da uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u studenom na sjednici Generalne skupštine UN-a, mi sa svoje stane ćemo poduzeti sve nužne korake kao bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH, jedan kontinuitet mirovnih operacija, na očuvanju sigurne i stabilne BiH - najavio je Borrel.

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini, visoki dužnosnik Europske unije sastat će se također s predstavnicima vlasti, oporbe i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju surađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Europsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevni posjet Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Europske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i utjecaj tog rata na sigurnost Europe u cjelini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?