Ušli smo u prosinac koji će, prema najavama, zbog velikog rasta cijena biti i najskuplji u povijesti

Božićnice u iznosima od 300 do 1000 KM kao poticaj za rad u BiH u eri iseljavanja

04.12.2023.
u 21:55

U prosincu se više troši pa će božićnice ublažiti udar na kućne proračune. U idućoj godini očekuje se i rast plaća

Prosinac je uvijek bio mjesec u kojemu se bilježila rekordna potrošnja zbog blagdana, kupnje... Mjesec je to u kojemu se ljudi više druže, razgovaraju, ali i darivaju druge, piše Večernji list BiH.

Novac, paketi, bonovi

S obzirom na to da je nametnuti trend već početkom studenoga pokrenuo priču o Božiću i blagdanima, početak prosinca doveo je i do konkretnih tema kao što je 13. plaća ili božićnica, ali i jednokratne pomoći umirovljenicima, ugroženima... Božićnice daju javna poduzeća, institucije, ali i privatnici.

Prošle godine božićnicu su u BiH davale i manje tvrtke, obrti, tako da je i ove godine realno očekivati taj stimulans koji će dobro doći da se pokriju troškovi najskupljeg mjeseca u godini.

- Božićnice će se kretati od 300 do 1000 maraka, a neke tvrtke će svojim djelatnicima davati i poklon-pakete s prehrambenim i drugim artiklima ili poklon-bonove za kupnju u trgovačkim centrima. Tu općenito mislim na tvrtke koje imaju proizvodnju pa će tako usrećiti svoje djelatnike. I ta 13. plaća je nešto što je ljudima potrebno da ih se motivira, pogotovo u vremenu kad se odlazi, i nisam siguran koliko je to potreba, jer nisu ovdje tako male plaće i povećavane su ali to je očito trend i nažalost traje - govori nam poduzetnik iz Zapadnohercegovačke županije s kojima smo razgovarali na temu božićnica.

Vratili smo se ponovno na boljku koja već desetljeće muči BiH - iseljavanje.

- To je kako sam rekao očito trend i mislim da je već usporen. Iako mi je čudno kako se o onima koji se vraćaju u BiH malo govori, a ima takvih. Razgovaram s nekim bivšim radnicima koji plaćaju mjesečnu stanarinu 1700 eura. Žale se da nemaju što poslati doma, ali ne žele se vratiti jer kod nas je i neki čudan mentalitet da se onoga koji se vrati kući odmah označi kao propalog, kao da je nešto pogrešno napravio vani,..., a nije tako, već je čovjek izračunao što mu je bolje i vratio bi se u rodni kraj. Njemačka je dugo egzistirala na jeftinim energentima iz Rusije, a zbog svoje radne discipline stvarala je prednost nad drugim državama, međutim, sad se situacija promijenila. Nikome nije dobro što je Njemačka u krizi jer svi mi imamo neke poslove s tamošnjim tvrtkama, međutim, sad je tako kako je - kaže.

Već se ozbiljno priča o stranim radnicima u BiH, međutim, stav ovog gospodarstvenika je da za tim nema potrebe.

- Povećajte plaće ljudima ovdje i oni će ostajati. Neke tvrtke su se dosjetile pa uzimaju učenike 3. i 4. razreda srednje škole da rade. Ako tako mladom čovjeku daš dobru plaću i uvjete da ostane ovdje i ostat će sigurno. Istina je da u nekim lokalnim zajednicama dolazi do toga da stvarno više nema tko raditi i da radnici kruže iz tvrtke u tvrtku. To je dobra stvar jer su se i zbog toga podigle plaće, međutim, sad već treba još radne snage, ali smatram kako stranci nisu rješenje. Zagreb ih je uvezao nemali broj i samo je pitanje vremena kad će se to obiti o glavu. Traže jeftinu radnu snagu, ali dugoročno to neće polučiti uspjeh - stava je ovaj gospodarstvenik. S njim komentiramo i činjenicu da u Hrvatskoj država daje božićnice umirovljenicima, dok u BiH toga nema.

Pomoć umirovljenicima

- Ljubuški će i ove godine svojim umirovljenicima davati novčanu pomoć, čini mi se 100 KM, a za ostale općine nemam podatak. U našim tvrtkama dosta je onih iznad 65 godina koji rade jer ne mogu živjeti od mirovine. Nažalost, to je činjenica, politika se hvali kako napredujemo, kako imamo najmanji dug u okruženju, ali što to znači umirovljeniku s 500 KM mirovine, kad onaj u Hrvatskoj, koja je navodno jako zadužena, ima 500 eura, dvostruko veću mirovinu, a radio je jednako ili manje godina nego naš umirovljenik. Smatram da bi svaka lokalna zajednica, ako se već ne može na razini države, može nešto dati umirovljenicima, simbolično, ali neka ih se sjete. Zagreb dijeli 26 eura po umirovljeniku, što je mizerija za jedan takav grad koji je, uz to, i najskuplji, ali imate i Umag koji daje od 200 do 600 eura za umirovljenike i one starije od 65 godina, a čiji su mjesečni prosječni primici manji od 300 eura. Znači, i oni koji nemaju ništa, dobit će nešto. To u BiH treba uvesti. Pozitivna je stvar svakako da će dio radnika u BiH dobiti božićnice i ovoga prosinca, ali i najava da će se dva puta iduće godine povećavati mirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?