prekinuta 27. travnja

Bradara za 9. svibnja najavila nastavak sjednice Doma naroda

03.05.2017.
u 08:39

Predsjedateljica Lidija Bradara najavila je za 9. svibnja nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je 27. travnja prekinuta kod prve točke dnevnog reda - novog federalnog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO).

Bradara tog dana nije zaključila izaslaničku raspravu o zakonu, a kao razlog za prekid navela je da Federalna vlada do tog trenutka nije dostavila izjašnjenje o amandmanima podnesenim tijekom sjednice na tekst zakona.

To su dva amandmana koje je uložio izaslanički klub hrvatskog naroda zatraživši povećanje koeficijenta za izračun visine budućih mirovina u Federaciji BiH. Vlada je predvidjela bod od 13,6, dok hrvatski izaslanici predlažu ozakonjenje boda 14,3. Drugim amandmanom traže da u budućem zakonu ostane institut zajamčene mirovine. 

Vladino izjašnjenje o amandmanima je potrebno po proceduri jer je ona predlagač zakona. Ako ih prihvati, automatski postaju sastavni dio predloženog teksta zakona, u protivnom, o amandmanima se izjašnjava Dom naroda ako predlagači eventualno ne odustanu od njih.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je u javnosti izjavio da predloženi novi zakon o MIO stvara, između ostalog, uvjete za financijsku stabilizaciju mirovinskog fonda i redovitu isplatu mirovina u Federaciji.

Na sjednici Doma naroda, koja po riječima Lidije Bradara treba biti  nastavljena 9. svibnja, naredna točka dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije