Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić u Briselu održao brifing o procesu europskih integracija u BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova
14.11.2016.
u 14:26

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, kao glavni govornik, održao je jučer u Briselu politički brifing o temi "Bosanskohercegovačka težnja ka članstvu u Europskoj uniji - utrka s preponama“, u organizaciji Centra za europske politike (EPC).

Brifing je bio prigoda za razgovor o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prioritetima naše države kada su europske integracije u pitanju i ulozi EU i međunarodnih predstavnika u procesu integriranja, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Brkić je zahvalio predstavnicima europskih institucija na dosadašnjoj potpori BiH u procesu europskih integracija, te predstavio napredak ostvaren u proteklom razdoblju, posebice u provedbi Reformske agende, prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije.

Istaknuo je značaj zaključaka Vijeća za opće poslove EU od 20. rujna, kojima je prepoznat napredak Bosne i Hercegovine te iskazao zadovoljstvo objavljenim Izvješćem o BiH za 2016.godinu.

Sljedeći važan korak predstavlja ispunjavanje Upitnika u svrhu dobijanja pozitivnog mišljenja Europske unije i stjecanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine. Paralelno s procesom odgovaranja na Upitnik sljedeći politički imperativ u BiH su ustavne reforme i rješavanje pitanja presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Brkić je naglasio je opredijeljenost BiH za nastavkom reformskih procesa i predstavio dinamiku u provedbi pojedinih mjera. Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Također, istaknuo je značaj političke dimenzije Berlinskog procesa i povezivanja u regiji. Naglasio je vrlo aktivnu ulogu BiH kada je regionalna suradnja u pitanju.

Brifingu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora, institucija EU i nevladinog sektora.

EPC je nezavisna, nevladina, neprofitna think- tank organizacija osnovana s ciljem poticanja europske integracije kroz analize i razmjenu mišljenja. Daje potporu europskim donositeljima odluka na svim razinama u kreiranju stavova utemeljenih na činjenicama i analizama, te pruža platforme za uključivanje svih zainteresiranih strana u oblikovanju politika EU-a i raspravu o budućnosti Europe, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije